Rafael Nadal is ouderwets de favoriet op gravel Roland Garros

Hij won het toernooi sinds 2014 niet meer, maar plots is Rafael Nadal weer de ouderwetse favoriet voor Roland Garros. Kanttekening is dat het toernooi op 28 mei begint en dat de verhoudingen in de tenniswereld dus nog kunnen veranderen.

Het Franse Open, het enige Grand Slam op gravel, werd in 2015 gewonnen door Stan Wawrinka en in 2016 door Novak Djokovic. De Serviër vervulde daarmee zijn langgekoesterde droom om de vier Grand Slams binnen te slepen. Dat veroorzaakte waarschijnlijk een soort mentale deflatie, want sindsdien is hij niet meer zijn normale zelf. Sinds juli vorig jaar won hij alleen nog het kleine toernooitje in Doha, begin 2017.

Blessure Djokovic en Murray

Daardoor kan de huidige tennis nummer twee van de wereld op dit moment, nu het gravelseizoen echt begint met evenementen in Texas en Marrakech op het rode spul, niet als titelfavoriet voor Roland Garros worden gezien. Sowieso is hij momenteel uitgeschakeld door een ellebloogblessure. Dat euvel teistert ook ’s werelds nummer één, Andy Murray. Zeker met het oog op de komende gravelmaanden is dat een somber perspectief. Juist gravel vereist veel van het lichaam: de rally’s duren langer, er moet meer topspin aan de bal worden gegeven en het glijden over de kiezelsteentjes verhoogt de druk op de botten.

En Roger Federer dan, de renaissance-man die de drie belangrijkste titels van dit jaar tot nu toe veroverde? De Fed heeft niet zoveel trek in een lang gravelseizoen en zal vermoedelijk alleen de French Open spelen. Dat is een karige voorbereiding voor het grand slam op zijn zwakste ondergrond. Vorig jaar speelde hij maar vijf gravelpartijen en dit decennium won hij maar twee graveltitels (een masters en een kleinere titel). Ook speelde hij sinds 2010 maar tegen zes top-tienmannen een gravelmatch. Hij won er welgeteld eentje.

Rafael Nadal favoriet Roland Garros

Ook voor Roger Federer als favoriet valt dus geen case te maken. Blijft over Rafael Nadal, de negenvoudig kampioen in Parijs die in zijn hele leven 72 van de 74 partijen won in de Franse hoofdstad (en in 2016 opgaf in de derde ronde). De Spanjaard pakte vorig jaar twee graveltitels (Monte Carlo en Barcelona) en stond dit jaar al in de finale van de Australian Open, Acapulco en Miami. Op dit moment is er geen grotere titelfavoriet aan te wijzen dan de man van Menorca.

Ook de bookmakers wijzen Rafa aan als winnaar. Zie je wat in deze voorspelling, zet dan in bij 888sport. Je krijgt daar voor iedere euro die je inzet op winst van de Spanjaard, 2.60 terug.