Is Roger Federer klaar voor gravel? Roland Garros titel ver weg

Dé man van dit jaar tot nu toe is Roger Federer. De Zwitser won de twee grootste toernooien die momenteel in 2017 zijn gespeeld: het Australian Open en de Indian Wells Masters. Maar is de Fed nu ook klaar voor het gravelseizoen en Roland Garros?

Federer begon het kalenderjaar als de tennis nummer zeventien van de wereld. Dat was zijn laagste stand op de ATP-ranking sinds mei 2001, toen hij nog een opkomende dreumes was van negentien jaar. Zijn onverwachte successen als 35-jarige zullen Roger Federer weer dat gevoel van toen geven. Jarenlang was winnen een gewoonte voor hem en sleepte hij jaarlijks twee, drie Grand Slams in de wacht. Maar nu, in wat toch de herfst van zijn loopbaan zou moeten zijn, voelt elke winst als een bonus.

Roger Federer richting Roland Garros

Inmiddels is de maestro weer opgeklommen naar de zesde plaats en heeft hij nummer vier Nishikori in het vizier. Hij won veertien van zijn vijftien partijen in 2017, alleen Evgeny Donskoy wist hem in Dubai te verrassen en had daar twee close tiebreaks voor nodig. “Ik ben niet meer zo verbaasd als in Melbourne”, zei Fed in Indian Wells, “maar toch komt dit zeker niet verwacht. Vorig jaar won ik geen enkele titel.”

Deze week begint alweer de Masters in Miami, ook op hardcourt, waar Djokovic en Murray overigens zullen ontbreken. Daarna begint het gravelseizoen, dat tot begin juni zal duren en piekt met het grand slam Roland Garros in Parijs. Zal Roger Federer, nu de druk van die langverwachte achttiende slamtitel eindelijk is verholpen en de drie andere spelers van de Big Four niet echt in grootse vorm steken, ook daar toeslaan?

Tennis op gravel te zwaar

Gravel is Federers minst favoriete ondergrond, dat is bekend, maar in de dominante jaren van Rafael Nadal was hij toch met afstand de nummer twee. Tussen 2006 en 2011 stond hij vijf keer in de finale van het Franse Open en in 2009 completeerde hij zijn kwartetsetje slamtitels door Soderling te verslaan. De vier andere keren stond Nadal in zijn weg.

Maar we moeten reëel zijn: al jaren doet Roger Federer niet zoveel moeite meer om te pieken op gravel. De ondergrond is te zwaar en belastend voor zijn lichaam en zijn offensieve speelstijl is er niet heel geschikt voor. Dit decennium won hij slechts twee graveltitels. Maar inmiddels weet iedereen dat Federer kan spotten met alle wetten.

Voorspellingen Roland Garros

Novak Djokovic is op Roland Garros de titelverdediger en hij noteert bij bookmaker 888sport voor 2017 2.75 op een zege. Rafael Nadal volgt op 3.50, Andy Murray op 4.50 en een stunt van Roger Federer levert je 10.00 per ingezette euro op.