Stan Wawrinka en Angelique Kerber winnaars US Open 2016

US Open 2016 – grand slam tennis. Stan Wawrinka heeft afgelopen nacht zijn eerste US Open titel in de wacht gesleept. De Zwitser speelde bij vlagen grandioos en onttroonde regerend kampioen Novak Djokovic in vier sets. Na bijna vier uur tennis stond er een 6-7 6-4 7-5 en 6-3 eindtand op het scorebord.

Stan Wawrinka wint US Open van Novak Djokovic

Voor ‘Stan the Man’ is het zijn derde Grand Slam titel, nadat hij in 2014 de Australian Open en in 2015 Roland Garros wist te winnen. Alleen de titel van het magische Wimbledon ontbreekt nog op zijn palmares om een ‘career slam’ te voltooien.

In de openingsset van de finale zag het er nog helemaal niet naar uit dat Wawrinka zijn eerste US Open titel zou gaan winnen. Novak Djokovic liep snel uit naar een 5-2 voorsprong, maar moest toch tot de tiebreak wachten voordat hij de eerste set binnen had. Vanaf het tweede bedrijf kwam Wawrinka beter in zijn spel en bracht hij de stand in evenwicht.

Ook in de derde set had de Zwitser het initiatief, maar zag hij een break voorsprong verdwijnen. Dankzij een nieuwe break in de twaalfde game won hij de set alsnog. Vervolgens was het verzet van Djokovic, die nog twee keer een medische time-out nodig had, gebroken en was de eindzege voor Stan Wawrinka.

Wawrinka wint elfde finale op rij

Wawrinka en tennisfinales lijken vanaf 2013 een gouden combinatie. De tennis nummer drie van de wereld wist namelijk zijn laatste elf finales in winst om te zetten. Na afloop van de US Open finale wist hij met deze statistiek geconfronteerd, maar een echte verklaring moest hij verschuldigd blijven.

“Ik train er gewoon hard voor, probeer altijd alles te geven”, aldus ‘Stanimal’. “Ik wilde de beste tennisser worden voor mezelf, alles eruit halen wat erin zit. Dat is wat hier in New York met mij is gebeurd. Ik ben in het toernooi gegroeid. Stapje voor stapje werd ik beter en in de finale ging het top.”

Angelique Kerber winnares US Open dames

Het damestoernooi van de US Open Tennis is zaterdag gewonnen door Angelique Kerber. De 28-jarige Duitse was in drie sets te sterk voor Karolina Pliskova, de grote verrassing van dit toernooi. Dankzij deze prestatie is Kerber vandaag voor het eerst in haar loopbaan de nummer één van de wereld.

“Hier in New York heb ik mijn tweede grandslamtitel gepakt en maandag ben ik de nummer één van de wereld. Al mijn dromen komen dit jaar uit”, vertelde de Duitse afgelopen zaterdag. “Dit is het beste jaar uit mijn carrière. Ik probeer van ieder moment te genieten, op en naast de baan.”