ATP World Tour Awards: Roger Federer Comeback Player of the Year

De Davis Cup is afgelopen en Frankrijk is tot winnaar gekroond. Terwijl België treurt na de 3-2 nederlaag kan er eindelijk een punt achter weer een lang tennisjaar. Het is tijd om wat awards uit te delen.

Awards zijn een vrij nutteloos bijproduct van de sport. Ze hebben eigenlijk alleen maar een promotionele functie. Alle publiciteit die aan de prijzen wordt besteed en alle debatten die de toekenningen oproepen, verhogen de bekendheid van de sport en zijn spelers.

Roger Federer gaat liever zichzelf bewijzen

Want laten we eerlijk zijn, wat heeft Roger Federer er nou aan om prijs nummer drie miljoen in de handen gedrukt te krijgen? Hij bewijst zichzelf liever door toernooien te winnen, dan dat een stel directeuren in een vergadertafeltje beslist dat hij de beste was. En daar gaat hij vanaf 15 januari 2018, als het Australian Open begint, weer serieus mee aan de slag. De Zwitser is weldra in Melbourne de titelverdediger.

Maar goed, inmiddels zijn ook in de tenniswereld de nodige onderscheidingen uitgereikt door de tennisbond ATP. Federer heeft een abonnement op de Fan Favorite Award. Hij kreeg die al voor de vijftiende keer achter elkaar toegekend. En ook de Stefan Edberg Sportsmanship Award kan net zo goed aan het begin van het jaar alvast worden overhandigd in plaats van aan het eind, want die won hij voor de dertiende keer (en zesde keer achter elkaar).

Comeback Player of the Year

Waar de maestro niet gewend aan is geraakt is om de Comeback Player of the Year award te krijgen. Federer, inmiddels 26 jaar, heeft tot 2016 zelden af hoeven te zeggen voor toernooien of lang in de lappenmand gelegen met blessures. Dat deed hij in de tweede helft van vorig jaar wel, waarna hij dus in 2017 glorieus terugkeerde met twee grand slams (Australian Open, Wimbledon) en drie masters.

Voorspel en win! Onderaan de odds van Kroon Sport
 

De titel Most Improved Player of the Year is voorbehouden aan jonge spelers. De jury koos voor Denis Shapovalov, die het jaar begon buiten de top 250 en eindigde in de top 50. Bovendien heeft de achttienjarige Canadees de nodige branie en uiterlijke aantrekkingskracht, waardoor velen hem tippen als de toekomstige superster van het tennis. Om dat te onderstrepen kreeg hij tevens de ATP Star of Tomorrow award.

Wedden op tennis

Zoals gezegd: awards zijn leuk en aardig, maar het moet uiteindelijk gebeuren op de tennisbaan. Roger Federer is favoriet voor de Australian Open 2018 op @3.50 bij bookmaker Kroon Sport, gevolgd door Rafael Nadal op @4.00. Shapovalov lijkt nog niet toe aan zijn doorbraak, hij noteert @151.00.