Australian Open 2017: Roger Federer wint 18de Grand Slam

Zondag heeft Roger Federer de finale van het Australian Open tegen Rafael Nadal gewonnen. Na een fantastisch gevecht stond na 3 uur en 37 minuten 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3 op het scorebord. Nadal, die op veertien Grand Slams blijft staan, had in de slotset een 1-3 voorsprong.

Onderweg naar de grand slam titel moest Federer liefst vier mannen uit de top tien verslaan (Berdych, Nishikori, oud-winnaar Wawrinka en oud-winnaar Nadal).

Roger Federer winnaar Australian Open 2017

Sinds de zomer van 2012 (Wimbledon) stond de teller van Federer op zeventien majors. Het hoogste aantal in de tennisgeschiedenis, dus de Zwitser hoeft zich nergens voor te schamen, maar het ging aan hem en zijn fans toch knagen dat de titeldroogte maar duurde en duurde. Hier in Melbourne deed Federer het op de moeilijke manier, wat de blijdschap alleen maar groter maakte.

Naast de matches tegen de top 10, speelde hij in de laatste drie partijen telkens een vijfsetter. En dat terwijl Roger Federer 35,5 jaar is en daarmee na Ken Rosewall (37) de oudste majorwinnaar ooit.

Verdedigingslinie Rafael Nadal

In de Australian Open finale veranderde het momentum te vaak om kort samen te vatten. De sleutel was, zoals de laatste jaren wel vaker, de osplag van Federer. In de eerste set won hij 93 procent op zijn eerste opslag, in de tweede maar 56, in de derde 83, in de vierde 71 en in de vijfde 80. Soepel en snel door zijn eigen opslagspellen komen is van groot belang om energie te bewaren en druk te zetten in Nadals opslaggames.

De andere sleutel was de befaamde verdedigingslinie van Rafael Nadal. Daar valt doorheen te komen, maar dan moet je drie wonderballen na elkaar slaan, en zelfs dan is het vaak nog niet gedaan. Federer kan dat als geen ander, maar kan het niet 3,5 uur foutloos achter elkaar. Vooral in de vierde set maakte de maestro in wel erg hoog tempo enkele lelijke forehandmissers achter elkaar.

Hawkeye geeft beslissing

Roger Federer winnaar Australian Open 2017 GettyVandaar dat Nadal met het momentum aan zijn zijde aan de vijfde set begon. Roger Federer kwam al snel een break achter, maar had ook in drie opslaggames van Rafael Nadal op rij minstens een breakpoint. Op die momenten toonde Nadal zijn killersinstinct. Federer bleef echter de bal razendsnel spreiden en wist Nadal op het mees onverwachte moment toch kapot te spelen. Maar de marges bleven heel klein: in de slotgame had Nadal nog breakpoints en in de ultieme minuut moest het hawkeye-systeem tweemaal beslissen of een bal in of uit was.

Toen het eenmaal zover was, toonde Federer een van zijn breedste glimlachen ooit. Nadal schudde het bezwete hoofd en nam het sportief op. Hij is vijf jaar jonger en zal in deze vorm nog genoeg kansen krijgen.

Voorspellingen tennis

Voor Roland Garros wordt Rafael Nadal gerekend tot een van de grote favorieten de titel. Bookmaker 888sport noteert 2.65 op een zege voor Novak Djokovic, maar denk jij dat de titel naar de Koning van het Gravel gaat, dan pak je 3.75 per euro. Nadal is op de weg terug en zal er tijdens de French Open alles aan doen om wel de grand slam titel te pakken. Een stunt van Roger Federer noteert 17.00. Lees ook: wedden op tennis.