Australian Open wordt cruciaal voor rivaliteit Federer en Nadal

Al dik dertien jaar komen Roger Federer en Rafael Nadal elkaar tegen op de tennisbaan. Vaak in grote finales, zoals zondag bij de masters in Shanghai.

Nu Federer 36 jaar is dringt de vraag zich op hoe vaak we de rivalen nog zien duelleren. De Australian Open 2018 kan in die rivaliteit een grote rol gaan spelen.

Australian Open 2018 Roger Federer

Zodra het Aussie Open begint is de Zwitser bijna 36 en een half jaar. Toen hij Wimbledon 2017 won parkeerde hij zichzelf op plek vier van de oudste grandslamwinnaars ooit. Gemeten vanaf 1972 (Ken Rosewall) is hij wel de recordhouder. De wederopstanding van ‘Fed’ in 2017 was onverwacht en het zou des te knapper zijn als hij de tanden des tijds ook tot stilstand kan brengen, in het jaar waarin hij 37 wordt.

Natuurlijk werd de maestro geholpen door de fysieke problemen van Andy Murray en Novak Djokovic, die in de jaren daarvoor geleidelijk de macht hadden overgenomen. Zij hopen begin 2018 weer fris en hersteld terug te keren. En dat is misschien vervelender voor Rafael Nadal dan voor hem. Roger Federer staat momenteel namelijk op negentien grand slams, de Spanjaard op zestien. Als het voor Nadal ook lastiger gaat worden om majors bijeen te sprokkelen, maakt Federer meer kans om die marge te behouden.

Voorspel en win! Onderaan de odds van Mr Green
 

Rafael Nadal gaat voor record

Mocht Nadal het Australian Open winnen, dan verkleint hij het gat dus tot twee. Het daaropvolgende slam is Roland Garros, oftewel het tweede huis van de Mallorcaan. Prompt kan het gaatje dan reduceren tot één titel. En het eeuwige leven van Federer zal toch een keer ophouden. In elke tak van sport hebben 37-jarigen het knap lastig, als ze niet al lang zijn afgezwaaid omdat hun lichaam niet meer kan geven wat de geest wil.

Kortom, een voorspoedig begin van 2018 geeft Nadal een uitstekend uitzicht op het overnemen van Federers grandslamrecord.

Nadal en Federer favoriet grand slam Melbourne

Maar alhoewel Nadal dit jaar afsluit als ’s werelds tennis nummer een, had Federer dit jaar in onderlinge matches de overhand. Hij won ze alle vier, telkens op hardcourt, en erkent dat hij minder angst voelt dan voorheen voor hun confrontaties. “En het hielp dat we elkaar niet troffen op gravel”, voegt hij droog toe.

Wedden op tennis? Rafael Nadal is momenteel favoriet bij bookmaker Mr Green voor het Australian Open op 3.50, gevolgd door Roger Federer op 4.00, Novak Djokovic op 6.00 en Andy Murray op 8.00.