Australian Open LIVE: Novak Djokovic in tweede ronde tegen Istomin

UPDATE: Djokovic verliest in vijf sets van Istomin. Lees: Novak Djokovic uitgeschakeld.

Titelhouder Novak Djokovic speelt woensdag in de tweede ronde van het Australian Open 2017 tegen Denis Istomin. De als tweede geplaatste Serviër is in Melbourne schier onverslaanbaar: hij won vijf van de zes vorige uitgaves van deze slam “down under”. En in 2008 veroverde hij alhier zijn allereerste major.

Harcourt is de favoriete ondergrond van Djokovic. Waarom is hij op het Australian Open dan stukken succesvoller dan op het US Open, de andere slam op beton? Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste verschilt het toplaagje dat op het beton is aangebracht. In Melbourne betreft het Plexicushion, in New York DecoTurf en de algemene opinie is dat eerstgenoemde een tikje langzamer is. Dat ligt de defensief ingesteld Djokovic beter.

Novak Djokovic topfavoriet

Bovendien lopen de temperaturen in Melbourne in januari flink op. Je moet bij dertig graden Celsius of meer een fitnessbeest zijn om meerdere partijen van vier a vijf uur te overleven. Een van de nicknames van Djokovic is niet voor niks “The Serbinator”. Hij is een machine. In totaal won hij 58 van zijn 64 vorige partijen op het Australian Open. Ook won hij daar zestien van de zeventien vorige confrontaties met een collega uit de top tien.

Die fenomenale cijfers maken hem ook in 2017 de titelfavoriet, al heeft Andy Murray hem inmiddels ingehaald op de ATP-ranglijst. Eerder deze maand liet Djokovic in de finale van Doha al zien dat de motivatieproblemen die hem vorig najaar teisterden verleden tijd lijken te zijn.

Knokken om terug te keren

Voor de 30-jarige Istomin, 117e van de wereld, ziet het tennisleven er heel anders uit. De Oezbeek piekte in 2012 met de 33e plaats en stond vorig jaar om deze tijd nog in de top zestig. In de zomer van 2016 duikelde hij voor het eerst na ruim zes jaar uit de top honderd. Kortom, hij moet knokken om terug te keren, want het leven als tennisprof is binnen die top honderd heel wat eenvoudiger dan erbuiten. Een stuntspeler is Istomin niet: hij won maar een van de 33 duels tegen iemand uit de top tien.

Zie hier de uitslagen en programma voor vandaag: speelschema Australian Open.

Wedden op Australian Open 2017

Wedden op tennis?De onderlinge stand tussen Novak Djokovic en Denis Istmon is 5-0 (en 12-1 in sets). We tippen een straight sets overwinning voor Djokovic (dus 3-0) op @1.25. Voor de eindoverwinning noteert hij bij 888sport @2.40.

Je kunt de wedstrijd live streaming kijken bij Kroon Sport.