Azarenka eindigt 2012 als nummer één van de WTA

Victoria Azarenka eindigt het tennisjaar als nummer één bij de WTA. De Wit-Russische zette in het begin van 2012 een mooie reeks neer, met onder andere winst in Sydney en in Melbourne bij de Australian Open Tennis.

Naast de hierboven genoemde toernooien was Azarenka ook de sterkste in Doha, Indian Wells, Peking en Linz. Op de Olympische Zomerspelen behaalde de 23-jarige Azarenka een bronzen medaille.

In achttien toernooien heeft Azarenka 10.595 punten bij elkaar gesprokkeld. Ze heeft hiermee een kleine voorsprong op Maria Sharapova, die 500 punten achter haar staat.

Maria Sharapova

Na een aantal jaar blessureleed is Maria Sharapova (WTA-2) weer helemaal terug. De inmiddels 25-jarige Russin won onder meer Roland Garros 2012 en behaalde hiermee haar ”Carreer Slam”. Naast deze Major won Sharapova ook de toernooien van Stuttgart en Rome.

De drie gewonnen toernooien werden allen gespeeld op gravel, normaal gesproken de zwaktste ondergrond van de bijna 1.90m lange Sharapova. De hardhitter heeft dus gewerkt aan haar mindere punten en wordt steeds meer allround.

Naast de gewonnen toernooien, stond ze ook in de finale van de Olympische Spelen en de WTA Tour Championships. Beide wedstrijden werden echter kansloos verloren van Serena Williams.

Serena Williams

Ondanks het feit dat Serena Williams slechts vijftien toernooien speelde, staat ze toch weer op een knappe derde plaats. De 31-jarige Amerikaanse wist zeven toernooien te winnen, waaronder twee Grand Slams, het Olympisch tennistoernooi en de WTA Tour Championships. Met zus Venus won ze op Wimbledon en de Olympische Spelen ook het dubbelspel.

Opvallend was de vroege uitschakeling op Roland Garros 2012. Williams verloor al in de eerste ronde van de thuisspelende Virginie Razzano. In haar gehele carriére was het nog nooit voorgekomen, dat ze al in de openingsronde van een Grand Slam toernooi werd uitgeschakeld.