Bertens vs Rus in Acapulco

Arantxa Rus (3)Arantxa Rus (WTA-70) en Kiki Bertens (WTA-47) strijden vannacht om 01.30 uur in een Nederlands onderonsje voor een plaats in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Acapulco. De wedstrijd wordt gespeeld op court 4.

De 22-jarige Rus en de bijna precies één jaar jongere Bertens stonden niet eerder tegenover elkaar op WTA-niveau, maar al wel vier keer in nationale toernooien. De eerste keer was in 2004. Op de Districts Jeugdkampioenschappen in Den Haag won Bertens met 6-7 6-4 6-4. Hierna was Rus drie keer de betere, in 2005, 2006 en 2008. De laatste ontmoeting was in de kwartfinales van de Reaal Tennis Masters. Ook hier was Rus, de latere toernooiwinnares, de sterkste.

Op de WTA-tour is Bertens haar landgenote inmiddels ruimschoots voorbij gestreefd. Ze won vorig jaar haar eerste toernooi, in het Marokkaanse Fes, en staat op de 47ste plaats. Rus is de huidige nummer 70. De winnares van dit onderlinge duel zal aantreden tegen de Russin Alexandra Panova (WTA-136) of een speelster uit het kwalificatietoernooi.

Federer wint van Jaziri

Aan de andere kant van de wereld heeft Roger Federer (ATP-2) zich geplaatst voor de tweede ronde van lucratieve ATP-toernooi in Dubai. De Zwitser was in de openingsronde, na een moeizame start, te sterk voor Malek Jaziri (ATP-128). Het werd 5-7 6-0 6-2 voor ”the FedExpress”. In de tweede ronde speelt de voormalig nummer één van de wereld tegen Albert Montanes of Marcel Granollers.

Tevens liet Federer weten na het Masterstoernooi in Indian Wells, dat gespeeld wordt in maart, een rustpauze in de lassen. De Zwitser wil zich zo voorbereiden op het gravelseizoen en ondertussen meer tijd met zijn gezin doorbrengen. “De laatste jaren had ik een zwaar schema”, zei Federer tegen The Guardian. “Zeker in het Olympisch jaar. Dat is dit jaar volledig anders. Familie is erg belangrijk, dus ik wil met hen meer tijd doorbrengen. Ik kan niet opnieuw net zo veel als vorig seizoen spelen. Dat is niet de bedoeling van mijn loopbaan”, aldus de Zwitser.