US Open: Roger Federer tegen Mikhail Youzhny in tweede ronde

US Open grand slam. Vandaag speelt Roger Federer in de tweede ronde van het US Open tegen Mikhail Youzhny. Het is een waar feest der veteranen: de Zwitser is 36 jaar, de Rus 35. Maar alleen bij Youzhny geldt dat zijn beste dagen ver achter hem liggen.

Federer kent tot nu toe een seizoen met louter hoogtepunten. Hij zegevierde al op twee grand slams, pakte twee masterstitels en won op het gras van Halle. Zijn laatste toernooi, twee weken terug in Montreal, ging ook gesmeerd, tot hij in de finale werd afgeslacht door Alexander Zverev. Het was de eerste echte zwarte bladzijde van het jaar, temeer hij door rugklachten werd gehinderd in zijn mobiliteit.

Roger Federer – Mikhail Youzhny US Open

De eerste ronde alhier in New York was weer een worsteling. De maestro serveerde matig (54 procent in op eerste opslag), was erg zwak in het verdedigen van breakpoints tegen (hij verloor er vier van de vijf) en maakte meer unforced errors dan zijn opponent Frances Tiafoe (56 versus 49).

Voor de derde keer dit jaar trok hij een vijfsetter naar zich toe, toch een opmerkelijk staaltje voor een man van 36 tegen een jong veulen van 19. In zijn hele loopbaan is Roger Federer namelijk helemaal niet opmerkelijk sterk in vijfsetters; hij won er daarvan 54 procent.

Ziet er beroerd uit voor Youzhny

Maar dan nu Youzhny, de ‘Colonel’ genaamd omdat hij na gewonnen matches zijn racket op het hoofd legt en een militair saluut maakt. Hij is het toonbeeld van een speler die door de opklimmen der jaren allemaal niet meer kan belopen en behappen. Speelde hij tot en met 2013 elk jaar zo’n 50 tot 60 partijen op het hoogste niveau, in 2014 waren het er nog maar 41, vorig jaar 35. Het winstpercentage is dit jaar na 26 partijen met 31 procent bedroevend.

Alsof het er al niet belabberd genoeg uitziet voor Youzhny, tenzij Federers rugklachten opspelen, is de onderlinge stand ook nog eens extreem demotiverend: 0-16. Zelfs van Nadal wist hij nog wel in vier van de zeventien matches te winnen.

Voorspellingen US Open

Gokje wagen? Federer krijgt van bookmaker Mr Green voor de zege 1.04 en Youzhny 11.00. Dat schiet niet op dus. Voor de eindwinst noteert Federer echter 2.75.