Boy Westerhof: ”Laat dat onderzoek maar komen”

Boy Westerhof en Antal van der Duim, twee Nederlandse tennissers die hun wedstrijden vooral op Future- en Challenger-niveau afwerken, staan sinds afgelopen maandag volop in de belangstelling. De twee top 300-spelers stonden tegenover elkaar in de eerste ronde van het Challenger-toernooi in Meerbusch en het wedstrijdverloop roept veel vragen op binnen de gokwereld.

De 26-jarige Van der Duim keek na anderhalve set tegen een 4-6 en 0-3 achterstand aan, maar slaagde er alsnog in om de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen. Kan gebeuren zou je denken, maar het is opvallend dat er ook tijdens de riante voorsprong van Westerhof nog volop werd ingezet op zijn tegenstander. Dit roept veel vragen op in de gokwereld, maar de Nederlanders ontkennen dat ze betrokken zijn bij een gokschandaal.

“Het gebeurt natuurlijk wel vaker dat een wedstrijd op deze manier omdraait”, aldus Van der Duim in De Telegraaf. “We spelen wel vaker tegen elkaar. Laatst won ik nadat Antal de eerste set had gewonnen”, aldus Westerhof, die deze week met Van der Duim ook uitkomt in het dubbelspel.

De twee Nederlanders zijn niet bang voor het onderzoek van de Tennis Integrity Unit, een organisatie dat bank- en telefoongegevens van tennissers kan opvragen en inzien. “Laat dat onderzoek maar komen”, vertelt de 28-jarige Westerhof. “Ze mogen alles zien. Mijn telefoon mogen ze hebben en op mijn bankrekening staan een paar tientjes.”

Drie scenario’s

Prof. Dr. Ben van Rompuy, onderzoeker bij het Asser Instituut, meent dat Westerhof en Van der Duim de schijn tegen zich hebben. Van Rompuy houdt zich bezig met het sportrecht en onderzoekt onder meer online-wedden. Ondanks alle bevindingen is het volgens Van Rompuy nog te vroeg om de twee Nederlanders als schuldige aan te wijzen.

“Er zijn eigenlijk drie scenario’s. Het kan zijn dat Westerhof een dipje of hoofdpijn had. Maar ook dat zij het op een akkoordje gooiden zonder aan matchfixing te willen doen, maar dat de informatie is gelekt via bijvoorbeeld een coach. Ook kan het zijn dat hun geld is aangeboden en dat is het meest aannemelijk. Ze hebben de schijn zeker tegen.”