Davis Cup 2013: Nederland na eerste dag met één been in Wereldgroep

Robin Haase en Thiemo de Bakker hebben het Nederlands Davis Cup team al na één dag op matchpoint gezet. Jurgen Melzer en Oliver Marach, de vervanger van de zieke Andreas Haider-Maurer, werden op knappe wijze verslagen. Het dubbelspel van morgen kan dus al voor de definitieve beslissing zorgen.

Haase was de eerste die in actie kwam, hij nam het op tegen dubbelspecialist Marach. De 33-jarige Oostenrijker, die geen single ranking heeft, werd erg eenvoudig aan de kant geschoven: 6-4 6-3 6-1.

Nadat voor de Hagenaar het nieuws kwam dat Marach als vervanger op trad voor de zieke Haider-Maurer, verdween zijn spanning. ”Eigenlijk had ik helemaal geen last van spanning. Daarom heb ik geprobeerd om iets op te wekken bij mijzelf. Verder probeerde ik wat dingen uit waar ik momenteel op train. Maar dat lukte niet zo goed. Al deed ik dat wel zonder hem voor schut te willen zetten. Ik vond het wel knap dat hij het bleef proberen en voor zijn mogelijkheden bleef gaan. Of hij morgen zal gaan dubbelen? Ik ben heel nieuwsgierig…”

De mooiste overwinning van de dag kwam in de tweede partij. De lager geklasseerde De Bakker was namelijk in een geweldige vijfsetter te sterk voor Jurgen Melzer, de kopman van Oostenrijk: 5-7 7-5 5-7 6-4 en 6-1.

De Bakker vond deze overwinning op Melzer mooier dan zijn sensationele overwinning op Monfils in de Davis Cup 2009. ”Ik vind deze nog mooier, omdat ik voor het eerst in mijn carrière terug ben gekomen van een 2-1 achterstand in sets”, aldus De Bakker. ”Ik bleef vechten tot het einde. Fysiek had ik het lastig, maar hij het nog zwaarder.”

De 24-jarige Nederlander gaf het Davis Cup-publiek veel complimenten. ”Het publiek was fantastisch en heeft me enorm geholpen. Zij kunnen op bepaalde momenten ook wat meer druk leggen bij hem, en mij steunen op momenten dat ik het zwaar heb.”

Nederland – Oostenrijk

De Davis Cup Wereldgroep play-off ontmoeting tussen Nederland en Oostenrijk vindt plaats van vrijdag 13 september tot en met zondag 15 september. De wedstrijden worden gespeeld op de indoorgravelbaan in het MartiniPlaza in Groningen.