Davis Cup 2013: Roemenië – Nederland

Op vrijdag 5 april gaat het Davis Cup duel tussen Nederland en Roemenië van start. De eerste dag staat in het teken van  twee single partijen. Vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd speelt kopman Robin Haase (ATP-52) tegen Adrian Ungur (ATP-124). Aansluitend speelt Igor Sijsling (ATP-70) tegen de Roemeense kopman Victor Hanescu (ATP-58).

Een clash tussen Nederland en Roemenië stond in 2012 ook al op het programma. Destijds werd het duel geboycot door de Roemeense topspelers, waardoor Nederland aantrad tegen een B-team. Het Nederlands team won gemakkelijk met 5-0 en mocht zich opmaken met een ontmoeting met Zwitserland.

Omdat het duel tegen Zwitserland verloren ging, promoveerde Nederland niet naar de wereldgroep. In 2013 gaat het team van Jan Siemerink opnieuw op zoek naar de play offs voor promotie naar de wereldgroep. Een overwinning op Roemenië is dus essentieel.

Voorbeschouwing: Robin Haase – Adrian Ungur

Het openingsduel tussen Nederland en Roemenië gaat tussen Robin Haase en Adrian Ungur. Beide heren beginnen na de openingsceremonie aan hun wedstrijd.

Het duel met Ungur zou voor Haase eigenlijk geen problemen moeten opleveren. De 28-jarige Roemeen wist dit jaar nog geen ATP-wedstrijd op hardcourt te winnen. Op de Australian Open Tennis en in de kwalificaties voor Indian Wells en Miami verloor Ungur in de eerste ronde.

Echter presteert Haase in 2013 ook nog niet sterk. Vijf van zijn zes wedstrijden op hardcourt, de ondergrond van het Davis Cup dit weekend, gingen verloren. Alleen de allereerste wedstrijd van 2013, op het ATP-toernooi in Chennai, werd gewonnen. Inmiddels wacht de 25-jarige Nederlander al vijf wedstrijden op een overwinnng.

Voorbeschouwing: Igor Sijsling – Victor Hanescu

Aansluitend aan het openingsduel speelt Igor Sijsling (ATP-70) tegen de Roemeense kopman Victor Hanescu (ATP-58). Deze wedstrijd zal rond de klok van 14.00 uur Nederlandse tijd beginnen.

Wat betreft Davis Cup wedstrijden is Sijsling in het verleden nog niet erg succesvol geweest. De Amsterdammer verloor vijf van zijn zes duels. Het enige duel dat werd gewonnen, was vorig jaar in de dubbel tegen Roemenië. In de vijfde set trok Nederland met 9-7 aan het langste eind.

De ervaren Hanescu heeft al negentien interlands achter zijn naam staan. De Roemeen die vooral in het enkelspel actief is voor zijn land, wist veertien single partijen winnend af te sluiten. Vorig jaar kwam Hanescu, net als andere hoger geplaatste landgenoten, niet uit voor zijn land omdat hij zich solidair toonde met de ontslagen bondscoach Pavel.

Gezien het spel van Sijsling in de laatste maanden, zal de Nederlander op hardcourt de meeste kans maken op de overwinning.