Davis Cup finale 2013: Favoriet Servië kan rekenen op Novak Djokovic

Het tennisjaar 2013 wordt dit weekend afgesloten met de Davis Cup finale tussen Servië en titelverdediger Tsjechië. Wij blikken in twee delen vooruit op deze spannende finale. Vandaag gastland Servië, dat het landentoernooi in 2010 voor het laatst wist te winnen.

De geselecteerde spelers

De Servische captain Bogdan Obradovic heeft Novak Djokovic, Janko Tipsarevic en dubbelspecialisten Ilija Bozoljac en Nenad Zimonjic opgeroepen voor de finale tegen Tsjechië. Met Djokovic, Tipsarevic en Zimonjic heeft het Oost-Europese land drie spelers die ruim in de top 100 van de wereld staan.

De 37-jarige Zimonjic is de meest ervaren speler aan Servische kant. ‘Ziki’ debuteerde in 1995 voor zijn land en speelde dusver 62 Davis Cup-wedstrijden. Hiervan wist hij 40 wedstrijden te winnen. Zijn eerste wedstrijden speelde hij namens het toenmalige Joegoslavië tegen Benin, Zimonjic won hier zowel zijn single- als dubbelwedstrijd.

De sterspeler

Djokovic is natuurlijk dé absolute sterkspeler aan de kant van Servië. De 26-jarige tennisser is inmiddels 22 wedstrijden op rij ongeslagen. In zijn sterke najaar won hij de toernooien van Beijing, Shanghai, Parijs en natuurlijk de ATP World Tour Finals.

‘Nole’ maakte in 2004 op 17-jarige leeftijd zijn debuut in het Davis Cup toernooi. Inmiddels heeft hij 35 wedstrijden op zijn naam staan, waarvan hij er 26 winnend af wist te sluiten. Zijn laatste nederlaag leed hij in 2011 toen hij tegen Juan Martin Del Potro, bij een 6-7 0-3 achterstand, de handdoek in de ring gooide.

Road to the Final

Servië begon in februari het Davis Cup toernooi met een duel tegen België. Na het winnen van de eerste drie wedstrijden, kon captain Obradovic zijn reserves de resterende wedstrijden laten spelen. Uiteindelijk keerde de Servische tennissers huiswaarts met een 3-2 overwinning op zak.

In de kwartfinale kreeg Servië te maken met de Verenigde Staten. In de Taco Bell Arena was het Djokovic die zijn land op een 1-0 voorsprong zette. Querrey trok via een overwinning op Troicki de stand gelijk, waarna het dubbelspel de kant van Servië op ging. Kopman Djokovic zorgde op de laatste speeldag voor de beslissing, door af te rekenen met Querrey. Aangezien het Davis Cup duel na de overwinning van ‘Nole’ beslist was, werd er besloten om het vijfde en laatste duel niet te spelen.

Voor een plaats in de finale moest Servië af zien te rekenen met Canada. Voor het eerst dit jaar moest het vijfde duel voor de beslissing zorgen. Tipsarevic was de held aan Servische kant door in straight sets te winnen van Pospisil. Dankzij de zege van ‘Tipsy’ mag Servië voor het eerst sinds 2010 weer haar opwachting maken in de finale.

Davis Cup Finale: Servië – Tsjechië

De finale van het Davis Cup toernooi tussen Servië en Tsjechië vindt plaats van vrijdag 15 november tot en met zondag 17 november. De wedstrijden worden gespeeld op de hardcourtbaan van de Belgrade Arena. Dagelijks brengt GrandSlamToernooi.nl verslag uit van de eindstrijd van dit landentoernooi.

Volg ons op Facebook en Twitter om op de hoogte te blijven van het laatste (Nederlandse) tennisnieuws