Davis Cup Finale 2014: Frankrijk en Zwitserland in evenwicht

Finale Davis Cup. Gastland Frankrijk is na de eerste speeldag nog altijd in de race voor de eindzege in het Davis Cup toernooi. Het eerste enkelspel ging verloren, maar Gael Monfils stelde met een sensationele overwinning orde op zaken.

De openingswedstrijd van de finale ging tussen Jo-Wilfried Tsonga en Stanislas Wawrinka. Na tweeënhalf uur tennis was het de 29-jarige ‘Stanimal’ die het eerste punt voor Zwitserland binnensleepte. De Zwitser won met 6-1 3-6 6-3 en 6-2.

‘’Ik ben erg tevreden met mijn spel vandaag’’, aldus Wawrinka. ‘’Je voelt extra druk omdat het om de Davis Cup finale gaat en om de problemen die Roger heeft gehad met zijn rug. Als ik deze wedstrijd niet had gewonnen stonden we misschien al met 2-0 achter na de eerste speeldag.’’

Monfils geeft Federer geen kans

Later op de middag kon Roger Federer zijn land op een comfortabele 2-0 voorsprong brengen. De 33-jarige Zwitser moest hiervoor wel winnen van Gael Monfils. ‘The FedExpress’ was duidelijk nog niet topfit en Monfils maakte hier dankbaar gebruik van. De Fransman stapte met een 6-1 6-4 en 6-3 zege van de baan en bracht hiermee de stand op 1-1.

‘’Dit is een van mijn drie beste wedstrijden ooit’’, glunderde Monfils na afloop. ‘’Ik was erg nerveus aan het begin van de wedstrijd, zeker omdat Jo de eerste partij had verloren. Het publiek heeft een belangrijke rol gespeeld, ik voelde me erg gesteund en kreeg hierdoor extra energie. Natuurlijk ben ik ook erg tevreden over mijn spel tegen Roger.’’

Dubbelspel van cruciaal belang

Op zaterdag 22 november staat er één wedstrijd op het programma, het dubbelspel. Deze partij gaat om 15.30 uur van start. Voor zowel Frankrijk als Zwitserland is winst van cruciaal belang, aangezien de winnaar op matchpoint komt in deze interland.

Vooralsnog heeft Arnaud Clement gekozen voor Julien Benneteau en Richard Gasquet in het dubbelspel. Collega Severin Luthi koos vrijdag voor Michael Lammer en Marco Chiudinelli, maar mogelijk worden zij vervangen door Roger Federer en Stanislas Wawrinka. De captains hebben tot één uur voor de wedstrijd om een wijziging door te brengen.