Davis Cup Finale 2015: Murray heeft groot aandeel in Britse Davis Cup titel

Davis Cup Finale 2015. Groot-Brittannië heeft er lang op moeten wachten, maar de eerste Davis Cup titel sinds 1936 is een feit. Na het winnen van het belangrijke dubbelspel, was het Andy Murray die tegen David Goffin het beslissende punt binnenhaalde.

Voor Murray betekent de Davis Cup een nieuwe grote titel na Wimbledon, de US Open en de Olympische Zomerspelen. De Brit kan terugkijken op een indrukwekkend toernooi waarin hij alle elf wedstrijden wist te winnen. Bovendien is ‘Lazy English’ de eerste speler sinds Pete Sampras in 1995 die drie partijen won in de finale.

‘’Ik denk dat het een paar dagen zal duren voor het besef volledig komt, maar natuurlijk voelt dit geweldig. Ik ben nooit zo emotioneel geweest na een gewonnen partij. Het is ongelooflijk dat we deze competitie hebben gewonnen. Ik had dat nooit voor mogelijk gehouden’’, vertelde de huidige nummer twee van de wereld.

Davis Cup Finale: Smith lovend over kopman Murray

Toen Leon Smith in 2010 begon als captain van het Britse Davis Cup team bungelde de Britten nog in de Europese/Afrikaanse zone II, maar onder zijn leiding zijn ze nu vijf jaar later de grote kampioen. Voor Smith voelde dit onwerkelijk en zijn credits gingen uiteraard uit naar Murray.

‘’Het is ongelooflijk geweest voor ons om te aanschouwen hoe hij zoveel zeges heeft kunnen boeken, zeker terugkijkend op de wedstrijden tegen Frankrijk en Australië, waarin hij ook door vermoeidheid heen moest vechten. Het is werkelijk waar fenomenaal.’’

‘’Wat Andy dit jaar heeft gepresteerd behoort tot de beste prestaties aller tijden in de Britse sportgeschiedenis. Dit succes is gigantisch. Het is een zeer, zeer bijzonder moment voor ons allemaal en daar gaan we de komende dagen goed van genieten.’’ aldus de teamcaptain.

België kan leven met nederlaag

De Belgische captain Johan van Heck kon na afloop leven met de 1-3 nederlaag in de Davis Cup finale. ‘’Ik sta achter alle keuzes die ik heb gemaakt in de opstelling en in de voorbereiding’’, aldus Van Heck. ‘’We hebben van een beter team verloren, zo simpel is het.’’

Van Heck sprak tijdens de persconferentie ook over het succes van Murray. ‘’Ik ken hem al van bij de junioren en heb gezegd dat hij dit verdient. Niet alleen als sporter, maar ook als mens. Als ik hem ergens zie neemt hij altijd de tijd om iets te zeggen, zelfs met kinderen. Op de baan zit hij soms op de limiet met zijn gedrag, maar als mens is hij een grote meneer.’’

Uitslagen Davis Cup Finale 2015

Vrijdag 27 november
David Goffin – Kyle Edmund 3-6 1-6 6-2 6-1 6-0
Andy Murray – Ruben Bemelmans 6-3 6-2 7-5

Zaterdag 28 november
Andy Murray / Jamie Murray – Steve Darcis / David Goffin 4-6 6-4 3-6 2-6

Zondag 29 november
Andy Murray – David Goffin 6-3 7-5 6-3
Ruben Bemelmans – Kyle Edmund (niet gespeeld)