Davis Cup Finale Frankrijk – Zwitserland: Federer fit genoeg om te spelen

Davis Cup Finale 2014. De komende drie dagen staat het Franse Lille in het teken van de Davis Cup finale tussen gastland Frankrijk en Zwitserland. De wedstrijden worden afgewerkt in het uitverkochte Stade Pierre Maroy, dat plaats biedt aan maar liefst 27.000 tennisfans.

Jo-Wilfried Tsonga – Stanislas Wawrinka

Na de openingsceremonie gaat om 14.00 uur de eerste wedstrijd van deze finale van start. Kopman Jo-Wilfried Tsonga (ATP-12) neemt het hierin op tegen Stanislas Wawrinka (ATP-4).

De 29-jarige Tsonga speelde in september een belangrijke rol in het behalen van de finale van het landentoernooi. De Fransman won tegen Tsjechië zowel zijn enkel- als dubbelwedstrijd. In totaal staat ‘The Muhammad Ali Of Tennis’ op 21 overwinningen in 25 Davis Cup wedstrijden voor Frankrijk.

‘Stanimal’ kan minder goede cijfers overhandigen, al speelt hij in het dubbelspel vaak met spelers van ver buiten de top 100. De nummer twee van Zwitserland boekte 23 overwinningen, waarvan slechts drie in het dubbelspel, in 48 wedstrijden.

Tsonga en Wawrinka namen het zes keer eerder tegen elkaar op, de huidige head-to-head stand is 4-2 in het voordeel van de Fransman. De laatste ontmoeting vond vorig jaar plaats op het Masters-toernooi van Madrid, Wawrinka won deze partij met 2-1 in sets.

Bekijk hier de Davis Cup finale live stream.

Gael Monfils – Roger Federer

Het tweede duel van de dag gaat tussen Gael Monfils (ATP-19) en Roger Federer, de huidige nummer twee van de wereld. Deze partij gaat omstreeks 16.30 uur van start.

Het was lang de vraag of ‘The FedExpress’ fit genoeg was om aan te treden in de finale van het landentoernooi. De 33-jarige Zwitser raakte vorige week tijdens de ATP World Tour Finals geblesseerd aan zijn rug en kon tot woensdag niet trainen.

‘’Gelukkig sta ik weer op de baan en kan ik spelen’’, vertelde een opgeluchte Federer. ‘’Ik kijk ernaar uit om in actie te komen tegen Gael. Het is een erg goede speler en kan altijd net wat meer geven als hij het publiek aan zijn kant heeft. Dat zie je bijvoorbeeld ook tijdens Roland Garros.’’

‘La Monf’ zal met enig vertrouwen uitkijken naar het treffen met Federer. De Fransman staat weliswaar met 8-2 achter in onderlinge ontmoetingen, maar had tijdens hun laatste confrontatie op de US Open 2014 wel matchpoints. Uiteindelijk ging Monfils wel in vijf sets onderuit.

‘’Onze laatste wedstrijd geeft me natuurlijk wel veel vertrouwen in een goede afloop. Maar een Davis Cup wedstrijd is toch anders dan op een ander toernooi. Je kan hier namelijk je emoties met iemand delen, en dat had ik niet in New York na het missen van de matchpoints’’, aldus Monfils.

Programma Davis Cup finale 2014

Vrijdag 21 november
14.00 uur: Jo-Wilfried Tsonga – Stanislas Wawrinka
Aansluitend: Gael Monfils – Roger Federer
Zaterdag 22 november
15.30 uur: Julien Benneteau / Richard Gasquet – Michael Lammer / Marco Chiudinelli