Davis Cup play-offs: Nederland verslaat Oostenrijk met 5-0

Nederland heeft de Davis Cup ontmoeting met Oostenrijk met 5-0 gewonnen. Na de 3-0 tussenstand van zaterdag, kon het duel sowieso al niet meer verloren gaan. Om deze reden kwam Jesse Huta Galung in actie in plaats van Robin Haase. De nummer één van Nederland kreeg rust na twee gewonnen wedstrijden.

Het scheelde niet veel of Oostenrijk had de eer kunnen redden in het duel tegen Nederland. Kopman Melzer kon bij een 6-3 en 5-3 stand tegen Huta Galung serveren voor de wedstrijd. De top 30-speler faalde hierin, waarna Huta Galung de wedstrijd met 3-6 7-5 en 6-3 naar zich toe trok.

Na de overwinning van Huta Galung speelde De Bakker nog een demonstratiewedstrijd tegen Philip Oswald. Oswald, de nummer 848 van de wereld, behoorde niet tot de Davis Cup selectie van Oostenrijk, waardoor deze wedstrijd niet meegerekend werd in de uiteindelijk uitslag. De partij werd overigens wel gewonnen door Oswald.

Davis Cup Wereldgroep 2014

Met de overwinning in Oostenrijk heeft Oranje zich verzekerd van een plek in de Davis Cup Wereldgroep 2014. De eerste ronde van dit landentoernooi vind plaats in het weekend van 31 januari 2014 tot en met 2 februari 2014. Nederland is niet geplaatst en zal daarom bij de loting van aanstaande woensdag worden gekoppeld aan één van de acht toplanden.

Het team van Jan Siemerink kan de volgende tegenstanders loten: Tsjechië (uit), Spanje (thuis), Servie (loten) of Canada (uit), Argentinië (thuis), Frankrijk (uit), Verenigde Staten (thuis) of Kazachstan (loten). Tussen haakjes staat aangegeven of Nederland een thuis- of uitwedstrijd speelt, dit is afhankelijk van de voorgaande ontmoeting. Mochten beide landen nog niet eerder tegen elkaar gespeeld hebben, dan wordt er geloot.

Nederland niet kansloos in Wereldgroep

Kopman Robin Haase vindt dat Nederland niet kansloos hoeft te zijn in de eerste ronde van de Davis Cup Wereldgroep 2014. De Hagenaar is niet bang dat Oranje kwaliteit te kort komt tegen de toplanden.

”Hebben we iets te zoeken in de wereldgroep? Ja, want we hebben het bereikt. Hebben we goede kansen tegen bepaalde landen? Ja. Hebben we het moeilijk om van bepaalde landen te winnen? Ja. Maar er zijn weinig landen die zo’n breed team hebben als wij. Als er bij ons iemand wegvalt hebben we altijd een vervanger die ook een goede single kan spelen.”