Davis Cup Tennis 2013: Nederland bereikt play offs Wereldgroep

Het Nederlands Davis Cup team heeft de play offs voor de Wereldgroep bereikt. Roemenië werd in eigen land al na twee speeldagen verslagen. Na de overwinningen van Robin Haase en Igor Sijsling in het enkelspel, zorgde diezelfde Haase samen met Jean-Julien Rojer voor het beslissende punt.

Nadat de Roemeense grootheden Ilie Nastate en Ion Tiriac op de baan werden gehuldigd wegens hun grote verdiensten voor het Davis Cup tennis, begonnen Haase en Rojer sterk aan hun wedstrijd. In de uitverkochte hal in Brasov maakte het thuispubliek veel lawaai, maar ook de vijfenzeventig Nederlanders lieten gelden. Ze zagen tot hun grote genoegen dat het Nederlandse dubbelduo in de eerste twee sets aan één break genoeg had.

In de openingsgame van de derde set werd Hanescu direct gebroken. De Roemenen antwoordde echter gelijk met een rebreak, omdat Haase zijn servicegame verloor. De allesbeslissende break werd geplaatst op 4-4 in de derde set, toen voor de tweede keer deze set de Roemeense kopman zijn game inleverde. Voor Haase was het toen een koud kunstje om de wedstrijd uit te serveren, waardoor Nederland op een beslissende 3-0 voorsprong komt.

Nederland is zodoende al na twee dagen zeker van de overwinning. De single partijen die morgen op het programma staan, zijn slechts voor de statistieken.

Play offs wereldgroep

De play offs van de Wereldgroep worden gespeeld in het weekend van vrijdag 13 september, zaterdag 14 september en zondag 15 september.

Landen die naast Nederland al zeker zijn van deze play offs: Spanje, Kroatië, België, Brazilië, Israel, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Deze landen verloren namelijk in de eerste ronde van de Davis Cup Wereldgroep 2013. De deelnemers aan de play offs worden nog aangevuld met landen uit groep I die de tweede ronde weten te winnen.

Hopelijk treft Nederland niet opnieuw een sterk tennisland, zoals Zwitserland of Spanje. In 2012 lootte het team van Jan Siemerink Zwitserland, met Roger Federer in de gelederen, in de beslissende play off ronde. Deze ontmoeting ging uiteindelijk met 2-3 verloren.