Djokovic en Azarenka begonnen tennisjaar sterk

De eerste maand van 2012 stond vooral in het teken van de toernooien in Australië. Het Australian Open toernooi was hierin de grootste blikvanger. Ook in de maanden februari, maart en april werden de nodige tennistoernooien afgewerkt.

Januari

De Australian Open 2012 was natuurlijk hét toernooi in januari. Het eerste Major toernooi van dit jaar werd gewonnen door Novak Djokovic. De Serviër versloeg in een sensationele finale zijn concurrent Rafael Nadal.

Het had overigens niet veel gescheeld of Djokovic had de finale niet eens gehaald. De huidige nummer één van de wereld was op de rand van uitschakeling in de halve eindstrijd tegen Andy Murray.

Het damestoernooi werd gewonnen door de Wit Russische Victoria Azarenka. Ze was in de finale met grote cijfers te sterk voor Maria Sharapova.

Februari

Op maandag 13 februari ging in Rotterdam het ABN AMRO World Tennis Tournament van start. Toernooidirecteur Richard Krajicek kreeg op 19 februari zijn droomfinale: Roger Federer vs Juan Martin Del Potro. Federer bleek hier met straight sets te sterk voor de Argentijn.

De sterkste Nederlander in Ahoy was Jesse Huta Galung. Hij haalde de tweede ronde op het grootste ATP-toernooi in Nederland.

Maart

Het meest lucratieve toernooi in maart werd gespeeld in Dubai. De gehele tennistop, inclusief Federer, Murray en Djokovic maakte hier hun opwachting.

De finale, die plaatsvond op 3 maart, ging tussen Federer en Murray. ”The FedExpress” schreef hier opnieuw een toernooi op zijn naam, door de eindstrijd met 7-5 6-4 te winnen.

April

In april ging het graveltoernooi, met de ATP-toernooien in Monte Carlo en Barcelona, van start. Op beide toernooien was gravelspecialist Rafael Nadal veruit de beste. De Spanjaard won op het Masterstoernooi in Monte Carlo onder andere van Novak Djokovic: 6-1 6-3.

Één week later was ”Rafa” ook de sterkste in Barcelona, waarin hij in de finale te sterk was voor David Ferrer.