Djokovic grote winnaar van 2012

De tennisser Novak Djokovic kan gezien worden als de grote winnaar van het tennisjaar 2012. De huidige nummer één van de wereld verloor gedurende het jaar zijn koppositie aan Roger Federer, maar knokte zich terug. Door zijn goede prestaties staat de Serviër momenteel 2.500 punten los van zijn concurrent.

Djokovic leverde, ondanks de twijfels van vele kenners, opnieuw goede prestaties. De Serviër begon het jaar met een Grand Slam titel in Melbourne. Ook op Roland Garros en de US Open bereikte Djokovic de finale, deze werden echter verloren van Rafael Nadal en Andy Murray.

Op het ATP Masters circuit boekte Djokovic ook veel overwinningen. Hij was de sterkste in Miami, Montreal en Parijs. Daarnaast stond hij in Monte Carlo, Rome en in Cincinnati in de eindstrijd.

Als kers op de taart sloot Djokovic het tennisjaar 2012 af met een overwinning op de ATP World Tour Finals. In de finale was hij in straight sets te sterk voor Roger Federer.

Roger Federer

Ook Roger Federer kan terugkijken op een mooi kalenderjaar. De 31-jarige Zwitser boekte namelijk, tegen alle verwachtingen in, één Grand Slam overwinning. In Londen was ”the FedExpress” in de finale te sterk voor Andy Murray en won zijn zevende Wimbledon titel.

Toch zal Federer enigszins teleurgesteld zijn over het Olympisch tennistoernooi. Dit was de enige prijs die de Zwitser nog niet gewonnen had. Zonder al teveel problemen bereikte hij de finale, waarin hij opnieuw Murray trof. In tegenstelling tot één maand eerder, had Federer nu geen schijn van kans.

Rafael Nadal

Rafael Nadal zal met weinig plezier terugkijken op 2012. De Spanjaard won weliswaar ”zijn” Roland Garros, maar moest de tweede helft van het jaar toekijken met een knieblessure. Hierdoor zakte Nadal af naar de vierde plaats, zijn laagste eindejaarsrating sinds 2005.

Desondanks was ”Rafa” toch de sterkste in een drietal toernooien: Monte Carlo, Rome en Barcelona.