Dominic Thiem op koers in Chengdu Open en in race naar World Tour Final

Vandaag worden de kwartfinales gespeeld op het Chengdu Open te China. De als eerste geplaatste Dominic Thiem blijft op koers om zijn achtste titel te behalen.

Vrijdagmorgen om 8:00 uur (Nederlandse tijd, 14:00 in China) gaat de eerste van de vier kwartfinales van start. Vijf van de acht tennissers zijn geplaatste spelers, zes van de acht zijn Europeanen. Een van hen krijgt zondag de eer om de eerste winnaar ooit te zijn van het Chengdu Open. Het toernooi is nieuw op de ATP-kalender en vervangt het evenement in Kuala Lumpur.

Grigor Dimitrov – Diego Schwartzman

De als tweede geplaatste Grigor Dimitrov staat 21e op de ATP-ranking, terwijl de inmiddels 25-jarige Bulgaar een jaar of zeven geleden werd gezien als ‘de nieuwe Federer’. Het talent en de technische brille zijn er zeker wel bij de ex-vriend van Maria Sharapova. Meer twijfels zijn er over zijn vechtlust en zijn defensieve vermogens.
Maar die zal hij egen Schwartzman aan moeten spreken. De Argentijn houdt van rally’s en speelt daarom het liefst op gravel. Begin september won hij daarop nog een challenger in het Colombiaanse Barranquilla. Eerder dit jaar versloeg hij Dimitrov op het gravel te Istanbul: 6-7 7-6 6-0.

Dominic Thiem – Albert Ramos-Vinolas

Als laatste staat Dominic Thiem tegen Albert Ramos-Vinolas op het programma. Thiem is het werkpaard van de tennistour. Hij speelt in het Sichuan International Tennis Centre alweer zijn 23e toernooi van het jaar. Na Djokovic staat hij momenteel op het hoogste aantal partijen in 2016 en na Djoko en Murray heeft hij er ook de meeste gewonnen (58 uit 81).

De Oostenrijker is 23 en zou op zich al die partijen aan moeten kunnen. Het verschil is dat mannen als Djokovic in vrijwel elk toernooi de halve of hele finale bereiken. Thiem heeft veel meer toernooien nodig gehad om aan dit aantal partijen te komen. Al dat vliegen, naar verschillende klimaten en tijdzones, is een extra aanslag op het lichaam. Maar Thiem werkt zich vermoedelijk zo uit de naad, in een poging aan te mogen treden bij het eindjaarstoernooi te Londen. Hij staat er momenteel goed voor, met plek zeven in de race naar de World Tour Final.

Programma Chengdu Open

Kwartfinales, start 8:00 uur NL tijd
Karen Khachanov – Feliciano Lopez
Viktor Troicki – Kevin Anderson
Grigor Dimitrov – Diego Schwartzman
Dominic Thiem – Albert Ramos-Vinolas