Fed Cup finale: Tsjechië vs Servië

Op zaterdag 3 november 2012 gaat in Praag de finale van het Fed Cup toernooi van start. Op de eerste dag staan er twee enkelspel partijen op het programma. Ook op zondag 4 november worden er twee singlewedstrijden gespeeld, gevolgd door één dubbelwedstrijd. Het land dat het eerst drie wedstrijden weet te winnen, wint de Fed Cup.

Voorbeschouwing: Lucie Safarova – Ana Ivanovic

De openingswedstrijd van de Fed Cup finale tussen Tsjechië en Servië zal gaan tussen Lucie Safarova (WTA-17) en Ana Ivanovic (WTA-12). De wedstrijd zal om 13.30 uur van start gaan in Praag, de hoofdstad van Tsjechië.

Safarova en Ivanovic hebben in het verleden vijf keer eerder tegen elkaar gespeeld. Drie keer was Safarova de sterkste, twee maal stapte Ivanovic als winnares van de baan. Opvallend is dat Ivanovic de eerste twee wedstrijden won, in 2007 en 2008. De drie daaropvolgende wedstrijden werden allen een prooi voor de 25-jarige Tsjechische.

Ivanovic lijkt de laatste weken haar vorm weer teruggevonden te hebben, getuigen een kwartfinale en halve finale plaats op WTA-toernooien. Safarova verloor daarentegen vier van haar vijf laatste wedstrijden.

Afgaande op de huidige vorm lijkt Ivanovic de grootste kanshebber op de overwinning. Daarbij komt ook dat de Servische veel meer ervaring heeft, wat ook de doorslag  kan geven in zo’n belangrijke wedstrijd.

Voorbeschouwing: Petra Kvitova – Jelena Jankovic

Aansluitend aan de wedstrijd tussen Safarova en Ivanovic, zullen Petra Kvitova (WTA-8) en Jelena Jankovic (WTA-22) hun opwachting maken in de finale van het Fed Cup toernooi.

Ondanks het feit dat beide dames al vele jaren in de wereldtop meedraaien, zijn ze elkaar pas één keer eerder tegen gekomen op een WTA-toernooi. Vorig jaar bereikte Kvitova, ten koste van Jankovic, de finale van het WTA-toernooi in Linz. Dit ging echter niet gemakkelijk: 4-6 6-4 6-3.

We moeten afwachten hoe fit Kvitova aan de start verschijnt in Praag. De Tsjechische moest namelijk op de WTA Championships opgeven wegens ziekte.