Federer in thriller naar finale Olympische Spelen 2012

Roger Federer (ATP-1) heeft zich voor het eerst in zijn loopbaan geplaatst voor de Oympische tennisfinale. De Zwitser won in een marathonpartij van Juan Martin Del Potro (ATP-9): 3-6 7-6 19-17. Federer maakt zodoende nog kans op de gouden medaille in Londen.

Het was de langste partij in de Olympische historie. Roger Federer en Juan Martin Del Potro bestreden elkaar maar liefst 4 uur en 26 minuten, voordat de beslissing viel. Del Potro speelde zijn beste graspartij ooit en bleek bijna niet te breken. In de beslissende set hielden de twee elkaar in een bijna verstikkende wurggreep.

Misschien ligt het aan het gras van Wimbledon, maar in Londen wordt record na record gevestigd. Twee jaar geleden stonden Nicolas Mahut en John Isner al drie dagen tegenover elkaar op het Grand Slam-toernooi en op deze Olympische Spelen zetten Jo-Wilfried Tsonga en Milos Raonic al een nieuw record neer met een partij van 3 uur en 56 minuten.

Federer plaatste bij 17-17 de beslissende break op de service van Del Potro en mocht toen – niet voor het eerst – serveren voor de wedstrijd. Het eerste matchpoint ging nog verloren, het tweede was raak.

Murray tegenstander in finale

Andy Murray (ATP-4) heeft zich tot vreugde van het publiek op het centre court van Wimbledon geplaatst voor de finale van het Olympisch tennistoernooi. De Schot ontdeed zich vrijdagavond in de halve eindstrijd van de Serviër Novak Djokovic (ATP-2): 7-5, 7-5.

De eindstrijd van het Olympische tennistoernooi is een herhaling van de finale van Wimbledon 2012. Vorige maand was Federer in vier sets te sterk voor Murray. Het werd toen 4-6 7-5 6-3 en 6-4 voor de huidige nummer één van de wereld. De Schot kan zondag 5 augustus revanche nemen voor die nederlaag.

Finale Olympisch tennistoernooi bij de dames

De finale van het damestoernooi zal gaan tussen Maria Sharapova en Serena Williams. Sharapova was met 6-2 6-3 te sterk voor haar landgenote Maria Kirilenko. Williams won in de halve eindstrijd op knappe wijze van Victoria Azarenka: 6-1 6-2.