Federer onderuit op US Open 2012

US Open 2012Voor Roger Federer zit de US Open er op. De Zwitserse nummer één van de wereld, eerder dit seizoen de beste op Wimbledon, verloor in New York in de kwartfinale van Tomas Berdych. De Tsjech won in vier sets: 7-6 6-4 3-6 en 6-3.

Berdych, die nooit eerder de laatste vier haalde in New York, speelt in de halve finale tegen Andy Murray. Het is voor het eerst sinds 2004 dat Rafael Nadal en Federer ontbreken in de halve eindstrijd van een Grand Slam. Nadal mist deze US Open door een blessure. Titelverdediger Novak Djokovic zit nog wel in het toernooi. Hij speelt donderdag zijn partij in de kwartfinale tegen oud-toernooiwinnaar Juan Martin del Potro.

Federer reageerde nuchter op zijn verlies tegen Berdych. “Ik kon vandaag niet brengen wat nodig was om te winnen. Ik ben teleurgesteld, ik had meer van mezelf verwacht.”

Het is al de tweede keer dat Berdych Federer dwars zit op een Grand Slam. In 2010 boekte de Tsjech een verrassende overwinning in de kwartfinale van Wimbledon.

Roddick verliest in vierde ronde van Del Potro

Het zit erop voor Andy Roddick. De Amerikaan maakte vorige week bekend na het US Open een punt achter zijn tenniscarrière te zetten. Vannacht verloor hij in de achtste finales van de Grand Slam in New York, in vier sets van de Argentijn Juan Martin del Potro: 7-6 6-7 2-6 4-6.

De eerste twee sets werden via een tiebreak eerlijk verdeeld. Daarna maakte Del Potro het verschil. Op 5-3 in de vierde set kreeg de Argentijn het eerste matchpoint. Tot grote vreugde van het publiek werkte Roddick die weg en kwam hij zelfs nog terug tot 5-4, maar op eigen service maakte Del Potro het af. In de kwartfinale ontmoet hij Novak Djokovic, die Stanislas Wawrinka versloeg.

Roddick werkte maar liefst 825 duels af op professioneel niveau. Hij beleefde zijn hoogtepunt ongetwijfeld in 2003 met de winst van het US Open. Daarnaast was hij drie keer runner-up op Wimbledon. In totaal speelde A-Rod 52 finales op ATP-niveau, waarvan hij er 32 winnend afsloot. Het servicekanon was onder meer de beste in Miami, Cincinnati, Toronto en Montreal. Zijn laatste titel veroverde hij op 22 juli 2012 in Atlanta, met een overwinning in Gilles Müller in de eindstrijd.