Federer voor zevende keer winnaar van Wimbledon

De carrière van Roger Federer is volmaakt. De Zwitser klopte zondag Andy Murray in de finale van Wimbledon en evenaarde hierdoor Pete Sampras, die net als Federer zeven keer de sterkste was in Londen. Bovendien is Federer vanaf maandag weer de nieuwe nummer één van de wereld.

Nadat Murray de openingsset had gewonnen, had de Schot ook in de tweede set het betere van het spel. Federer kon geen vuist maken in de servicegames van de Brit en moest zelf meerdere breakkansen wegwerken. Bij zijn eerste mogelijkheid sloeg de Zwitser echter wel genadeloos toe. Met een weergaloze volley trok hij de set naar zich toe.

Vervolgens viel de regen met bakken uit de hemel. Het dak werd gesloten en na een onderbreking van drie kwartier kwamen de beide spelers terug op de baan. Cruciaal was vervolgens de zesde game van de derde set. Nadat Federer vijf breakpunten onbenut liet, brak hij na een game van ruim twintig minuten de service van de Schot.

Met de zege in zicht gooide Federer alle schroom van zich af. Bij 2-2 sloeg de ”FedExpress” zich naar twee breakkansen en verzilverde de eerste met een fabuleuze backhand. Murray wilde niet opgeven en zorgde ervoor dat Federer op 5-4 voor de wedstrijd moest serveren. Dat deed de Zwitser met verve, waarna hij neerzeeg op het heilige gras.

Federer blij met zevende overwinning in Londen

Roger Federer straalde als nooit tevoren toen hij de Wimbledontrofee voor de zevende keer kreeg uitgereikt. “Ik kan niet blijer zijn dan op dit moment”, aldus de beste tennisser aller tijden. “Het voelt geweldig. Deze grandslamzege komt net als al die anderen op het juiste moment.”

De afgelopen jaren beleefde Federer minder mooie momenten op het centercourt. Zowel in 2010 als 2011 verloor hij in de kwartfinale. “Maar ik stopte nooit met geloven in de titel, al kreeg ik meerdere kansen”, vertelde de beste tennisser aller tijden.