Herenfinale Wimbledon 2012: Federer – Murray

De herenfinale van Wimbledon 2012 zal gaan tussen Roger Federer (ATP-3) en Andy Murray (ATP-4). Beide heren wisten, met de nodige moeite, hun halve finales winnend af te sluiten. Federer gaat zondag 8 juli voor zijn zevende titel in Londen. Murray probeert, na twee verloren finales in Melbourne en één verloren finale in New York, zijn eerste ”Slam” binnen te slepen.

Federer verslaat nummer één van de wereld

Roger Federer (ATP-3) komt steeds dichter bij een nieuwe mijlpaal in zijn carrière. De 30-jarige Zwitserse tennisser plaatste zich ten koste van rivaal Novak Djokovic (ATP-1) voor de eindstrijd van Wimbledon. Hij kan zondag zijn zevende titel op het heilige gras veroveren en evenaart dan het record van Pete Sampras.

Na afloop van de wedstrijd liet Federer weten dat hij fantastisch gespeeld had. ”Novak speelde ook goed in de eerste twee sets, maar in de derde set lag duidelijk de sleutel. Ik kreeg breekpunten en slaagde erin mijn spel naar een hoger niveau te brengen. Ik had het naar mijn zin.”

Federer kan zondag twee vliegen in één klap slaan. Bij een eindzege evenaart hij niet alleen het record van Sampras, maar is hij eveneens weer de nieuwe nummer één van de wereld.

Murray houdt kans op grote droom

Andy Murray (ATP-4) heeft de gehele Britse natie laten juichen door de finale van Wimbledon te bereiken. De Brit versloeg in een titanengevecht de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (ATP-6) in vier sets: 6-3 6-4 3-6 en 7-5.

De wedstrijd werd besloten met een merkwaardig punt. Murray sloeg een snoeiharde return, die werd uitgegeven door de lijnrechter. Via een challenge met het hawk-eye systeem werd de bal toch ingegeven en staat de Brit in de finale van Wimbledon. Toen het videosysteem uitwees dat Murray de winnaar was, kwamen de tranen. De supporters op de heuvel buiten het centrecourt, omgedoopt tot Murray Mountain, gingen uit hun dak na de zege van Murray.

“Er is heel veel druk en stress. Het moeilijkste is om kalm te blijven en me steeds weer te concentreren op het volgende punt”, zei de 25-jarige tennishoop na zijn halve finale.  “Ik kan moeilijk uitleggen hoe ik me voel. Het is zowel opluchting als opwinding. Het was toch wel emotioneel.”