Het gravelseizoen begint, dus aftellen naar Roland Garros

Deze week begon het Ecuador Open, het startschot van de zogeheten “clay swing” van het tennisseizoen. Kortom, we beginnen met aftellen naar Roland Garros, het enige Grand Slam op gravel.

Traditiegetrouw eindigt en begint het tennisjaar op hardcourt. Sinds augustus 2016 tot eind januari is beton de ondergrond waarop tennissers achter de bal aan moeten jagen.

Graventoernooi in Buenos Aires, hardcourt in Rotterdam

Liefhebbers van steen kunnen in februari gerust hun hardcourtpartijen blijven spelen, bijvoorbeeld in Rotterdam, waar op dertien februari het ABN Amro World Tennis Tournament aanvangt. Maar op diezelfde maandag begint in Buenos Aires een graveltoernooi, een week later kunnen de gravelbijters naar Rio en eind februari naar Sao Paulo.

In maart is het even behelpen voor de echte gravelcracks. Als ze het echt niet kunnen laten, schrijven ze zich in voor challengers, maar toppers zijn verplicht om deel te nemen aan de twee masters van die maand: Indian Wells en Miami, beide op hardcourt. Op tien april begint het tweede deel van het gravelseizoen. En dan wordt het serieus, want tot medio juni is het gravel, gravel, gravel en niets anders.

Roland Garros 2017

Roland Garros begint op 28 mei en zet de nieuwe traditie voort dat de eerste ronde al op zondag begint in plaats van maandag. Momenteel is het zeer lastig om de krachtsverhoudingen tussen de topspelers in te schatten. Roger Federer en Rafael Nadal stonden een tikje onverwacht in de finale van het Australian Open, terwijl de jongere Novak Djokovic en Andy Murray toch al een jaar of drie de lakens uitdelen.

Djokovic won vorig jaar zijn eerste Franse Open en leek daarna ten prooi te vallen aan motivatieverlies. Dat is althans de verklaring die het meest door experts wordt geopperd, maar die zo moeilijk te geloven is. Puur op wilskracht sleepte hij zichzelf tenslotte nog wel naar de finale van het US Open en de World Tour Finals. Djoko won in 2016 89 procent van zijn gravelpartijen, Murray 86, Nadal 84 en Dominic Thiem 78. Laatstgenoemde won wel de meeste matches: 25. Nadal was het beste in het breken van tegenstanders en deed dat bij 40 procent van de games waarin hij ontving.

Wedden op Roland Garros 2017

Heb je een sterk voorgevoel over Roland Garros? Djokovic staat nu op @2.65, Nadal op @3.75, Murray op @4.50, Stan Wawrinka op @10.00 en Federer op @13.00. We tippen Nadal, die zijn oude niveau weer benadert en tegen de tijd dat Garros begint vermoedelijk lager staat dan @3.75. Lees ook: wedden op tennis.