Kei Nishikori – Marin Cilic: Live tennis finale US Open 2014

Niet de gedoodverfde favorieten Novak Djokovic en Roger Federer, maar Kei Nishikori (ATP-11) en Marin Cilic (ATP-16) strijden dit jaar om de titel van de US Open Tennis. Deze spannende finale begint om 23.00 uur Nederlandse tijd.

Bekijk hier de US Open 2014 heren finale live stream.

Een nieuwe kampioen wordt gekroond

Met Nishikori en Cilic als finalisten in de eindstrijd van de US Open, levert dit sowieso een nieuwe Grand Slam winnaar op. De laatste keer dat deze gebeurtenis plaatsvond op de US Open was in 1997, Patrick Rafter won toen van Greg Rudeski. Dit was tevens de laatste US Open finale met twee spelers van buiten de top 10.

Eerste Aziaat in Grand Slam finale ooit

De 24-jarige Nishikori zorgde vrijdag voor de eerste grote verrassing van de dag. De Japanner speelde een ijzersterke wedstrijd en rekende in vier sets af met de als eerste ingeschaalde Novak Djokovic. Met deze zege bereikte hij als eerste Aziatische man de finale van een Grand Slam toernooi.

‘’Ik besef nog niet helemaal wat er gebeurt is’’, sprak Nishikori na zijn zege op Djokovic. ‘’Ik was een beetje nerveus, omdat het mijn eerste halve finale op een Major was. Het voelt geweldig om de finale te halen en zeker omdat ik in de halve finale wist te winnen van de nummer één van de wereld.’’

Op weg naar de finale rekende Nishikori af met drie spelers uit de top 10. Naast Djokovic won hij namelijk van Milos Raonic en Stanislas Wawrinka, beiden gingen in een spannende vijfsetter ten onder tegen de Japanner. Daarnaast was hij ook te sterk voor Wayne Odesnik, Pablo Andujar en Leonardo Mayer.

Cilic evenaart coach Ivanisevic

Cilic bereikte de grote finale via een straight sets overwinning op Roger Federer. Hiermee evenaarde hij zijn coach Goran Ivanisevic, die dertien jaar geleden op Wimbledon de laatste Kroaat was die een finale op een ‘Slam’ toernooi bereikte.

‘’Het is een geweldige dag voor me. Ik voel me geweldig en speel het beste tennis uit mijn carrière’’, aldus Cilic.
‘’Het wordt een speciale dag voor Kei en mij’’, aldus Cilic. ‘’We kunnen onze eerste Grand Slam titel winnen en hiermee geschiedenis schrijven. We speelden al twee keer tegen elkaar op de US Open en dit waren spannende wedstrijden.’’

Nishikori favoriet in finale US Open

Nishikori en Cilic staan vandaag voor de achtste keer tegenover elkaar. Nishikori, die volgende week zijn debuut maakt in de top 10 van de wereld, heeft momenteel een 5-2 voorsprong in de head-to-head tussenstand.

Twee keer eerder stond de wedstrijd Nishikori – Cilic op het programma in New York. De eerste confrontatie vond plaats op de US Open 2010, deze partij werd na vijf sets een prooi voor Nishikori. Twee jaar later nam Cilic zijn revanche op de tennisser uit Matsue.