Kiki Bertens sensatie op de WTA-Tour

Kiki Bertens is dé sensatie van de WTA-Tour in 2012. De 20-jarige Nederlandse speelster begon het jaar als de nummer 184 in de wereld, maar staat momenteel al op een 63e positie. Hiermee is ze tevens de beste Nederlandse dame van de wereld.

Bertens begon het jaar uitstekend. Ze schreef namelijk in maart 2012 twee Challenger toernooien op haar naam, in Irapuato en Bath.

Op 28 april 2012 boekte Bertens haar beste prestatie tot nu toe. Ze won toen het WTA-toernooi in het Marokkaanse Fez. Het was de eerste toernooizege van een Nederlandse sinds 2006. Michaëlla Krajicek won toen in juni 2006 het WTA-toernooi van Rosmalen. Bertens, die als qualifier het toernooi binnen kwam, versloeg in de finale de Spaanse Laura Pous Tió met 7-5 en 6-0. Door haar zege kwam Bertens tevens voor het eerst de top-100 van de wereldranglijst binnen.

Na deze topprestatie trok Bertens de lijn door op WTA-toernooien. Daarnaast bereikte ze op Wimbledon en de US Open Tennis haar eerste overwinningen op een Grand Slam toernooi.

Arantxa Rus

De 21-jarige Arantxa Rus kende een sterk tennisseizoen. De jeugdkampioene van de Australian Open 2008 won een Challenger toernooi en behaalde op Roland Garros de vierde ronde.

Deze vorm nam ze mee naar het grasseizoen. Op Wimbledon 2012 bereikte de speelster uit Monster de derde ronde, dankzij een overwinning op top 10-speelster Samantha Stosur.

Alleen op de hardcourttoernooien presteerde Rus niet sterk, maar dit is dan ook haar mindere ondergrond.

Michaella Krajicek

Michaella Krajicek leek in 2012 de weg naar boven ingezet te hebben. Ze bereikte de tweede ronde op de Australian Open 2012 en stond tweemaal in de kwartfinale van een WTA-toernooi.

Echter liep de Nederlandse hierna een kniekwetsuur op, waaraan ze geopereerd moest worden. Mede hierdoor behaalde ze niet het aantal punten wat nodig was voor een plek op de Olympische Zomerspelen. Inmiddels is Krajicek weer afgezakt naar een 154e positie op de WTA-ranglijst.

In 2013 is er een nieuwe kans om voor langere tijd terug te keren in de magische top 100.