Kwartfinales Rogers Cup: Tsonga – Murray, Raonic – Lopez

Vrijdag worden in Toronto de vier kwartfinales van de Rogers Cup gespeeld. De opmerkelijkste afwezige is Novak Djokovic. Hij ging onderuit tegen Jo-Wilfried Tsonga, die hem overrompelde met 6-2 6-2.

Jo-Wilfried Tsonga – Andy Murray (na 19:00 uur)

Voor de Fransman is het al enige tijd geleden dat hij zijn naam terug kon vinden bij de laatste acht van een toernooi. Sinds het graveltoernooi van Monte Carlo, half april, struikelde hij vijf keer relatief vroeg in een toernooi. Tegen Djokovic etaleerde hij het spel waarmee hij zo geliefd is geworden: een verwoestende opslag, strakke harde ballen tegen de baseline aan en indien mogelijk het punt aan het net afvolleren.

Ook bij Murray staat 2014 tot zover in de schaduw van voorgaande jaren. In 2012 en 2013 beleefde de Schot grootse successen, maar sinds dertien maanden geleden Wimbledon won, heeft Murray op slechts twee toernooien de halve finale gehaald. Dat Richard Gasquet zich nog voordat de eerste bal was geslagen terugtrok voor de achtste finale, komt Murray eigenlijk niet zo goed uit. Sinds zijn zware nederlaag tegen Dimitrov in de kwart finale van Wimbledon had Murray geen competitieve match meer gespeeld. Tsonga in deze vorm tref je liever als je zelf ook goed warmgedraaid bent.

Kevin Anderson – Grigor Dimitrov

Eindelijk is de Bulgaar Dimitrov doorgedrongen tot de mondiale tenniselite. Dit jaar heeft hij twee belangrijke hordes genomen: een plek in de top tien en een doorbraak op een Grand Slam (halve finale Wimbledon). Inmiddels heeft hij vier ATP-toernooien gewonnen, op drie verschillende ondergronden.

Anderson is geen makkelijk te bespelen gast, met zijn bommen van opslagen en dreunen vanaf de baseline. Dit is echter de fase in grote toernooien waarin hij normaliter het loodje legt en zijn score tegen top tienspelers is dramatisch: vijf gewonnen, 34 verloren.

Milos Raonic – Feliciano Lopez

Ook Raonic beleeft een prachtig jaar. In maart behoorde hij voor het eerst top de top tien en momenteel staat hij op zijn hoogste plek ooit: zesde. Tot nu in 2014toe sleept hij dankzij zijn harde opslag 91% van zijn servicegames binnen, waardoor hij tegen elke tegenstander minstens een paar tie-breaks af kan dwingen. De Canadees won vorig jaar zijn twee duels op hardcourt tegen Lopez.

programma Rogers Cup

Na 19:00 uur [13] Jo-Wilfried Tsonga (FRA) – [8] Andy Murray (GBR)
Kevin Anderson (RSA) – [7] Grigor Dimitrov (BUL)
Na 01:00 uur [6] Milos Raonic (CAN) – Feliciano Lopez (ESP)
[5] David Ferrer (ESP) – Roger Federer (SUI)