Maria Sharapova keert terug na schorsing en richt zich op Roland Garros

Maria Sharapova is deze week in Stuttgart weer op de tennisbanen te bewonderen. De Russische megaster keert terug na een schorsing van vijftien maanden, mooi op tijd dus om zichzelf in vorm te spelen voor Roland Garros.

Het Australian Open van begin 2016 was het laatste toernooi waar Sharapova haar welbekende gekreun en meedogenloze meppen vertoonde. Destijds werd ze in de kwartfinale uitgeschakeld door Serena Williams en zoals zo vaak was het klusje voor de Amerikaanse in straight sets geklaard.

Serena Williams geen opponent op Roland Garros 2017

Maar dat scenario zal zich weldra op het Parijse gravel zich niet herhalen. Serena Williams maakte vorige week haar zwangerschap bekend, heeft nog zo’n twintig weken te gaan tot haar kleine wordt geboren en is dus pas in 2018 weer lichamelijk in staat om op topniveau te spelen. Komende september wordt ze 36 jaar, dus het is ook mogelijk dat het eigenlijk per direct over is met Serena’s dominantie.

Serena WilliamsDa’s interessant voor Sharapova, die in al die jaren van Serena’s wurggreep stevig de op een na meest succesvolle damestennisser was. Gravel zou in theorie niet haar beste ondergrond moeten zijn. Ze brak immers als zestienjarige door op het gras van Wimbledon en met haar kracht en opslag prefereert ze snellere banen. Maar ook op gravel heeft Sharapova grote successen gevierd. Ze won het Franse Open tweemaal (2012, 2014) en verloor in 2013 de finale. In totaal pakte ze elf graveltitels en speelde ze dertien finales. Die twee nederlagen vonden beide plaats tegen Serena.

Zonder Serena zoveel succesvoller

Dat is zo’n beetje het thema in Sharapova’s carriere: zonder Serena zou ze zoveel succesvoller zijn geweest. Nu kan de onlangs dertig jaar geworden Russin, na een lange relatieve rustperiode, bewijzen dat ze inderdaad na Serena de beste speelster is van haar generatie. De Russin stond in tien Grand Slam-finales, won er vijf en verloor er drie van Serena.

Het damestennis ontbeert naast Serena een stabiele superster. Dames als Muguruza, Kerber en Pliskova pieken gedurende korte tijd en zakken daarna weer weg. Hoeveel controverse er ook plakt aan de comeback van Sharapova, nu Serena van de horizon verdwijnt, heeft het damestennis haar wel hard nodig.

Wedden op Roland Garros

Sharapova staat voor Roland Garros op @8.50 bij bookmaker 888sport, de titelfavoriete is Garbine Muguruza op @5.50. Lees ook: wedden op tennis.