Murray wint eerste Grand Slam titel in New York

US Open Tennis 2012Na vier verloren finales heeft Andy Murray (ATP-3) eindelijk zijn eerste Grand Slam titel beet. De Schot was in een zinderende finale in vijf sets te sterk voor titelhouder Novak Djokovic (ATP-2): 7-6 7-5 2-6 3-6 6-2. De spannende eindstrijd duurde uiteindelijk bijna vijf uur.

Murray hikte al enkele jaren tegen zijn eerste Grand Slam titel aan. De Brit verloor de US Open finale al eens, terwijl hij afgelopen zomer nog naast de hoofdprijs op het gras van Wimbledon greep. Ook in de eindstrijd van de Australian Open moest hij twee keer zijn hoofd buigen. In het Arthur Ashe Stadium was het deze keer alsnog raak voor Murray. Daarmee stapte hij in de voetsporen van zijn coach Ivan Lendl, die ook pas bij zijn vijfde poging zijn eerste Grand Slam titel in de wacht sleepte.

Murray, die al geruime tijd een puike vorm te pakken heeft en dat demonstreerde door olympisch goud te winnen, had bijna anderhalf uur nodig om Djokovic de eerste set te ontfutselen. De Serviër kwam tot twee keer toe terug van een break achterstand. In de tiebreak sloeg Murray alsnog toe. De aangewezen opvolger van Fred Perry, die in 1936 als laatste Brit won in New York, liep in het tweede bedrijf uit naar 4-0. Djokovic knokte zich terug, maar leverde op 5-6 zijn service nogmaals in.

Tot vreugde van het massaal toegestroomde publiek greep de opgeleefde Djokovic vervolgens de derde set. De vijfvoudig Grand Slam winnaar wist het momentum in het vierde bedrijf te behouden, waardoor de Serviër de finale weer in evenwicht bracht. Een korte pauze na de vierde set deed Murray echter goed, terwijl Djokovic last leek te hebben van kramp. Bij 5-2 verzilverde de Schot zijn tweede matchpoint.