Murray wint eerste Grand Slam titel

Aan het einde van 2012 werd het tennisjaar afgesloten met drie grote evenementen. Allereerst vond de tweede week van de US Open Tennis plaats in september. In november ging op 5 november de ATP World Tour Finals van start en twee weken later begon de Davis Cup finale tussen Tsjechië en Spanje.

September

Op 10 september 2012 boekte Andy Murray zijn eerste Grand Slam overwinning in zijn carriére. De Brit kwam in zijn finale op een 2-0 voor in sets, maar leek het daarna uit handen te geven. Tegenstander Novak Djokovic pakte de derde en vierde set met 6-2 en 6-3. De vijfde en beslissende set werd 6-3 in het voordeel van de 25-jarige Murray.

Serena Williams won de titel bij de dames. In de finale was de Amerikaanse te sterk voor Victoria Azarenka.

Oktober

In de maand oktober werd onder andere het grote Masters toernooi in Parijs afgewerkt. Dit toernooi kende één grote verrassing: Jerzy Janowicz. De inmiddels 22-jarige Pool bereikte eerst via de kwalificaties het hoofdtoernooi. In dit hoofdtoernooi won Janowicz achtereenvolgens van: Kohlschreiber, Cilic, Murray, Tipsarevic en Simon. In de finale bleek David Ferrer uiteindelijk in straight sets te sterk voor de verrassende Pool: 6-4 6-3.

Door deze prestatie is Janowicz inmiddels terug te vinden op de 26e plek van de wereldranglijst.

November

Op maandag 5 november ging in Londen het eindejaarstoernooi van start. Op de ATP World Tour Finals kwamen Djokovic, Federer, Murray, Ferrer, Berdych, Del Potro, Tsonga en Tipsarevic in actie. De finale van het toernooi ging uiteindelijk tussen de nummer één en nummer twee van de wereld. Djokovic bleek hierin de sterkste: 7-6 7-5.

Het laatste ATP-evenement van 2012 werd gespeeld in Praag. Tsjechië wist in het weekend van  16, 17 en 18 november de Davis Cup binnen te slepen. Titelverdediger Spanje werd met 3-2 verslagen in de eigen O2 Arena.