Murray wint goud, zilver voor Federer

De Olympische Spelen zijn voor Roger Federer alsnog in een nachtmerrie geëindigd. De nummer één van de wereld was hard op weg om zijn gedroomde Olympisch goud op te halen. Op het heilige gras van Wimbledon, waar hij zeven grootse triomfen vierde, ging het echter helemaal mis. Andy Murray declasseerde de Zwitser in de finale op ongekende wijze; 6-2 6-1 en 6-4.

Tot groot genoegen van het dolenthousiaste Britse thuispubliek, etaleerde Murray zijn beste tennis en was Federer allesbehalve in goede doen. De 25-jarige Schot was vanaf de eerste bal ontketend.

Zeventienvoudig grandslamwinnaar Federer kwam eigenlijk nooit in zijn ritme en noteerde liefst 31 onnodige fouten. Er was in de tweede set nog wel een zeventien minuten durende game, met ondermeer zes breakkansen voor Federer, maar ook deze werd gewonnen door Murray. Na bijna twee uur tennis, haalde de Britse tennishoop het goud met een ace in stijl binnen.

Eerste grote prijs

Murray heeft nu dan eindelijk zijn eerste grote prijs te pakken. Nadat de Brit drie keer aan het korste eind trok in een Grand Slam finale, twee keer tijdens de Australian Open en vorige maand op Wimbledon, weet Murray nu ook hoe het voelt om zich te laten kronen tot winnaar. Na afloop liet hij weten erg tevreden te zijn met het resultaat. “Dit is de grootste zege in mijn leven. Het was een fantastische week, met heel veel lol en een prachtig slot”, aldus Murray

Geen twee keer goud

De Wit-Russische tennissers Victoria Azarenka en Max Mirnyi hebben zondag de olympische titel in het gemengd dubbel gewonnen. Zij voorkwamen in de finale dat de Brit Andy Murray zijn tweede gouden medaille van de dag zou veroveren. Murray moest samen met Laura Robson in drie sets buigen voor Azarenka en Mirnii: 2-6 6-3 10-8.