Nadal keert terug op tennisbaan

Rafael Nadal (ATP-4) stond vandaag voor het eerst in vijf maanden weer op de tennisbaan. De Spanjaard, die sinds zijn uitschakeling op Wimbledon 2012 door een knieblessure aan de kant stond, werkte op Mallorca een trainingssessie af. Deze training stond onder toezicht van zijn oom en trainer Toni Nadal.

De nummer vier van de wereld hoopt in januari weer helemaal fit te zijn. Hij zal dan zijn rentree maken op de Australian Open 2013. De Spanjaard heeft op de eerste Grand Slam van het jaar veel punten te verdedigen. In de editie van 2012 reikte Nadal het tot de finale. Hierin verloor hij in een marathonpartij van Novak Djokovic.

Nadal kampte met een deels gescheurde kniepees. Als gevolg van overstrekkng van de knie, had hij verder last van het zogenoemde syndroom van Hoffa. Daarbij treden pijnklachten op door irritaties van zenuwweefsel achter de kniepees.

Knieblessure geen onbekend verhaal voor Nadal

De winnaar van Roland Garros 2012 kampte al eerder met een soort gelijke blessure. Drie jaar geleden kon hij door deze blessure zijn titel op Wimbledon niet verdedigen.

Ook in de kwartfinale van de Australian Open 2010 kreeg de Spanjaard last van zijn knie. Bij een 3-6 6-7 0-3 achterstand gooide Nadal de handdoek in de ring en ging Andy Murray door naar de laatste vier. In maart keerde Nadal terug tijdens het ATP-Masterstoernooi in Indian Wells.

Naast het kniekwetsuur kende Nadal nog één langdurige blessure in zijn carriere, namelijk aan zijn buikspier. Deze blessure liep de huidige nummer vier van de wereld op tijdens de US Open 2009. Hierdoor was Nadal niet in staat om volluit te kunnen serveren. Na twee maanden blessureleed maakte hij zijn rentree op de ATP World Tour Finals. Hier werd hij al in de groepsfase uitgeschakeld.