Rafael Nadal verrassend onderuit in tweede ronde

Lukas Rosol (ATP-100) heeft in de tweede ronde van Wimbledon voor de grootste tennis sensatie van de afgelopen jaren gezorgd. De Tsjechische nummer honderd van de wereld, klopte op het heilige gras in Londen niemand minder dan Rafael Nadal (ATP-2): 6-7 (9) 6-4 6-4 2-6 6-4. Rosol besloot het duel met een ace.

Het publiek vergaapte zich op het centercourt aan de vastberadenheid die Rosol aan de dag legde op het Londense gras. De Tsjech hield in de openingsset gelijke tred met Nadal, die zeven jaar geleden ook in de tweede ronde verloor op Wimbledon, maar trok in een lange tiebreak toch aan het kortste eind.

Rosol liet zich desondanks niet van zijn stuk brengen en wist zeer verrassend het tweede en derde bedrijf met 6-4 binnen te hengelen. De Tsjech, die in zijn vijf voorgaande bezoeken aan Wimbledon steeds strandde in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi, leek zijn kruit te hebben verschoten nadat hij de vierde set met 2-6 prijs moest geven.

Vanwege de invallende duisternis stuurde de All England Club beide spelers hierna van de baan, zodat het dak gedicht kon worden. Na de hervatting bleek Rosol over een tweede adem te beschikken en  onder kunstlicht volbracht hij een van de grootste stunts sinds jaren in het herenenkelspel in Londen.

Met deze nederlaag verliest Nadal zijn tweede plek aan rivaal Roger Federer. Wanneer Federer de finale haalt, dan zal hij zelfs de nieuwe nummer één van de wereld worden.

Ook Kiki Bertens verliest op Wimbledon

Het avontuur van Kiki Bertens (WTA-86) op de grasbanen van Wimbledon is voorbij. Yaroslava Shvedova (WTA-65) toonde zich op de beslissende momenten net even sterker dan de 21-jarige Nederlandse. De Kazachstaanse won in de tweede ronde met tweemaal 6-4 van de Nederlandse tennisster.

De eerste set was er een met korte rally’s en wisselende kansen. Bertens noteerde in het eerste bedrijf vijf dubbele fouten. De Kazachstaanse trok na een half uur met 6-4 aan het langste eind.

Ook in de tweede set waren beide speelsters op court 17 aan elkaar gewaagd. Shvedova, 24 jaar oud, brak Bertens op 4-4 in het tweede bedrijf en serveerde de partij daarna in haar voordeel uit.

Arantxa Rus is zodoende de laatste Nederlander in het hoofdtoernooi van Wimbledon 2012.