Nederland degradeert uit Davis Cup Wereldgroep

Het Nederlands Davis Cup-team is er in de beslissende play-off wedstrijd tegen Kroatië niet in geslaagd om zich te handhaven in de Wereldgroep. Het team van Jan Siemerink leed een nipte 3-2 nederlaag.

Oranje begon de derde en laatste dag met een 2-1 achterstand. Op vrijdag wonnen beide landen één enkelspel en het dubbelspel van zaterdag werd in vier sets een prooi voor de Kroaten. Nederland moest hierdoor haar laatste twee wedstrijden winnen.

Davis Cup, Haase boekt vijf sets overwinning op Delic

Robin Haase bracht Nederland op een 2-2 dankzij een memorabele zege op Mate Delic, de nummer 154 van de wereld. Ondanks een 2-0 achterstand in sets, slaagde de 27-jarige Nederlander er in om de wedstrijd te doen kantelen en in zijn voordeel te beslissen.

De kopman van Oranje liet na zijn overwinning weten erg onder de indruk te zijn van het niveau van de pas 21-jarige Delic. ‘’Hij speelde in het begin enorm goed. Elke bal probeerde hij aan te pakken en hij ging consequent voor de lijnen. Wanneer ik kansen had kwam hij elke keer met goede punten. Ik had echter het gevoel dat hij dat hoge niveau niet vast zou kunnen houden en gelukkig kwam het omslagmoment net op tijd voor me.’’

De Bakker verliest nipts van US Open-kampioen

Het vijfde en beslissende duel ging tussen Thiemo de Bakker, de vervanger van Igor Sijsling, en US Open 2014-kampioen Marin Cilic. De Bakker begon sterk aan de partij en pakte brutaal de openingsset met 7-6. Vanaf het tweede bedrijf kwam Cilic beter in de wedstrijd en trok hij de partij langzaam naar zich toe. Het werd uiteindelijk 6-7 6-4 6-2 en 7-5 voor de Kroaat.

Na afloop baalde De Bakker dat hij in de vierde set niet kon doordrukken en zo een beslissende set af kon dwingen. ‘’Ik vond dat ik tot 5-5 de betere was in die vierde set’’, aldus de Hagenaar. ‘’Ik gaf druk in bijna iedere servicegame van hem. Ik heb de hele wedstrijd agressief gespeeld, want dat is de enige manier om kans te maken tegen hem. Als je hem laat spelen, dan klopt hij je.’’

Europese / Afrikaanse Groep I

Na één jaar actief geweest te zijn in de Wereldgroep, maakt Nederland volgend jaar weer haar opwachting in de Europese / Afrikaanse Groep I. Wanneer Oranje de eerste ronde (februari 2015) en tweede ronde (april 2015) weet te winnen, dan speelt het in september 2015 een play-off wedstrijd voor promotie naar de Davis Cup Wereldgroep.