Nederland plaatst zich voor Davis Cup Wereldgroep 2014

Robin Haase en Jean Julien Rojer hebben ervoor gezorgd dat Nederland komend jaar weer actief is in de Davis Cup Wereldgroep. Het Nederlandse duo was in vier sets te sterk voor Oliver Marach / Julian Knowle: 4-6 6-3 6-4 en 7-5. Hiermee is Oranje op een 3-0 voorsprong gekomen, waardoor het best-of-five duel beslist is.

Haase en Rojer hadden in het eerste bedrijf weinig in te brengen tegen het ervaren Oostenrijkse duo. Een break in de vijfde game was voldoende voor de setwinst, aangezien Marach en Knowle in de eigen servicegames niet in de problemen kwamen.

In set twee was het opnieuw Oostenrijk dat de eerste kansen op een break kreeg, maar Rojer werkte ze allemaal weg. Het momentum kwam vanaf dat moment in Nederlands bezit en via een forehandwinner van Haase lukte het Nederland om een break te forceren. De Hagenaar serveerde de set op 5-3 koelbloedig uit.

In de resterende twee sets waren telkens één break voldoende om de set binnen te slepen, waarna de winst definitief binnen was. Haase en Rojer blijven  zodoende ook in hun vierde Davis Cup dubbel ongeslagen.

Siemerink in de wolken

Captain Jan Siemerink had nooit durven dromen dat zijn team de winst al op zaterdag binnen had. ”Op donderdagavond bedacht ik me dat als we op vrijdag met 1-1 uit de enkelspelen zouden komen, dat dat een goede uitgangspositie zou zijn. Ik had er op gerekend dat de dubbel van doorslaggevend belang zou zijn in de ontmoeting. Vrijdag de 13de werd voor ons echter een geluksdag.”

In de persconferentie na afloop van de dubbelwedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk, liet Siemerink weten dat het erg belangrijk is voor het Nederlandse tennis dat Oranje komend jaar weer uitkomt op het hoogste niveau. ”Als je wat langer niet meedoet op het hoogste niveau dan bestaat het gevaar dat je de aansluiting met andere landen mist. Voor de spelers en het Nederlandse tennis in zijn algemeenheid is het goed dat we volgend jaar in de wereldgroep spelen.”