Nederland treft Kroatië in play-offs Davis Cup Wereldgroep

Het Nederlands Davis Cup-team speelt in het weekend van vrijdag 12 tot en met zondag 14 september een thuiswedstrijd tegen Kroatië. Wint Oranje deze interland dan komt het ook volgend jaar uit in de Davis Cup Wereldgroep, bij verlies wacht degradatie naar de Afrikaanse/Europese Groep I.

Nederland moet aan deze play-off deelnemen aangezien het team van captain Jan Siemerink in de eerste ronde verloor van titelverdediger Tsjechië. Kroatië, de nummer vijftien van de ITF Davis Cup Nations Ranking dwong haar plaats af na een overwinning in de Afrikaanse/Europese Groep I op Polen.

Pittige loting voor Nederland

Captain Siemerink spreekt van een moeilijke confrontatie voor Oranje: ”Dit is een pittige loting tegen een sterke tegenstander. Kroatië heeft op dit moment drie spelers in de top 100 van de wereldranglijst. Het feit dat we thuis spelen spreekt wel in ons voordeel. Ik hoop dat we dezelfde sfeer en passie terug gaan zien zoals dit vorig jaar in Groningen het geval was. Het Oranje-publiek was toen van absolute meerwaarde voor het team.”

Cilic de man in vorm

Zoals Siemerink in zijn vooruitblik al zegt zal Nederland flink aan de bak moeten tegen Kroatië, dat de beschikking heeft over drie spelers uit de top 100. De meest bekende speler aan hun zijde is natuurlijk Marin Cilic, die in februari nog in de finale stond van het ABN AMRO Tennistoernooi in Rotterdam. Cilic is aan een sterk jaar bezig en schreef al twee ATP-toernooien op zijn naam. De andere twee spelers uit de top 100 zijn Ivan Dodig en servicekanon Ivo Karlovic.

Nederland zet hier twee spelers uit de top 100 tegenover, te weten Robin Haase en Igor Sijsling. Daarnaast kan Oranje rekenen op dubbelspecialist Jean Julien Rojer. Voor het laatste plekje komen een aantal tennissers in aanmerking, maar normaal gesproken kiest Siemerink voor Thiemo de Bakker.

Overige play-offs Davis Cup Wereldgroep

Naast het play-off duel tussen Nederland en Kroatië, worden er van vrijdag 12 tot en met zondag 14 september nog zeven andere interlands afgewerkt. De loting is als volgt:

India – Servië
Brazilië – Spanje
Israël – Argentinië
Canada – Colombia
Verenigde Staten – Slowakije
Australië – Oezbekistan
Oekraïne – België