Nederlanders vroeg klaar op ATP-toernooien

Voor Robin Haase (ATP-42) en Igor Sijsling (ATP-110) zit de tennisweek er al vroeg op. De nummers één en twee van Nederland verloren in de openingsronde van de ATP-toernooien in Stuttgart en Newport. Haase verloor van Lukas Rosol (ATP-103) en Sijsling moest zijn meerdere erkennen in de als tweede geplaatste Japanner Kei Nishikori (ATP-18).

Robin Haase – Lukas Rosol 4-6 5-7

De nummer 42 van de wereldranglijst redde het niet tegen de bedwinger van Rafael Nadal op Wimbledon. Het probleem zat hem vooral in de returngames, waar Haase vrijwel geen punten in wist te behalen. Op ze eerste service van de 26-jarige Tsjech behaalde de Nederlander slechts drie(!) van de vijfendertig punten.

Uiteindelijk deden twee mindere servicegames van Haase hem de das om. Bij een 5-6 achterstand in het tweede bedrijf kreeg de Nederlander nog vier breakkansen, maar deze waren niet aan hem besteed.

Voor Haase is het alweer zijn vierde nederlaag op rij in een eerste ronde. Eerder wist hij niet te winnen in de openingsronde van Halle, Rosmalen en Wimbledon. Komende week zal de nummer één van Nederland uitkomen op het ATP-500 toernooi in Hamburg.

Igor Sijsling – Kei Nishikori 4-6 4-6

Ook Igor Sijsling wist niet te winnen, al zal deze nederlaag hem niet al te zwaar aangerekend worden. In een redelijk gelijkopgaande strijdt kwam de Amsterdammer nipt te kort tegen Nishikori, die bijna honderd plaatsen hoger op de ATP-ranglijst staat.

Het enige kritiek punt van de Nederlander, is het niet benutten van zijn breakkansen. Sijsling wist over de hele wedstrijd gezien slechts twee van zijn acht breakkansen te benutten. Zijn Japanse opponent was een stuk effectiever met vier breaks in zes mogelijkheden. Het gebrek ervaring van het spelen van ATP-wedstrijden, heeft Sijsling vermoedelijk de kop gekost.

Helaas heeft Sijsling zijn goede optreden tijdens het Unicef Open 2012 geen mooi vervolg kunnen geven. Hierdoor zal de 24-jarige Sijsling nog even geduld moeten hebben, voor dat hij de top-100 zal bereiken.