Nederlands Davis Cup team mist Wereldgroep

Het Nederlands Davis Cup team is het in 2012 niet gelukt om terug te keren naar de Wereldgroep. Na de winstpartijen op Finland en Roemenië, werd er nipt verloren van Zwitserland. Zodoende zal het team van Jan Siemerink in 2013 opnieuw de play offs moeten halen, om kan te maken op een terugkeer naar het hoogste podium.

Nederland – Finland 5-0

De eerste ronde partij in de Europees / Afrikaanse groep ging tussen Nederland en Finland. In de Maaspoort was het team van Jan Siemerink veel te sterk voor Finland.

Robin Haase opende het duel met een wedstrijd tegen Juho Paukku, die de licht geblesseerde Jarkko Nieminen verving. Haase had geen enkele moeite met de nummer 956 van de wereld: 6-1 6-1 6-1.

Aansluitend kwam Thiemo de Bakker in actie. De 24-jarige Nederlander trad aan tegen Timo Nieminen, de nummer 366 van de ATP-ranglijst. Na een vliegende start gaf de Bakker het duel niet meer uit handen en stond Nederland op een comfortabele voorsprong.

Op zaterdag 11 februari werd het dubbelspel afgewerkt. Robin Haase kwam samen met debutant Jean Julien Rojer in actie tegen Jarkko Nieminen en Harri Heliovaara. Ondanks een moeizame tweede set, wonnen de Nederlanders met 6-2 7-6 6-2. Hierdoor was het Davis Cup duel ook beslist.

Ook de overige twee enkelspelen die op zondag afgewerkt werden, waren een prooi voor Nederland.

Nederland – Roemenië 5-0

In het tweede Davis Cup duel van 2012 nam het team van Jan Siemerink het op tegen Roemenië. Aangezien een aantal topspelers van Roemenië het niet eens waren met het beleid van hun tennisbond, trad het Oost Europese land aan met een B-team.

Mede hierdoor had Nederland geen kind aan hun tegenstander en kende alleen het dubbelspel enige spanning. Voor Nederland kwamen dat weekend in actie: Robin Haase, Thomas Schoorel, Igor Sijsling en Jean Julien Rojer.

Nederland – Zwitserland 2-3

Voor het beslissende promotieduel werd Nederland gekoppeld aan Zwitserland, dan aantrad met Roger Federer. Deze wedstrijd leek al na één dag beslist, aangezien zowel Thiemo de Bakker als Robin Haase hun singlewedstrijd verloren.

Echter bracht de dubbelpartij alle spanning terug. Robin Haase en Jean Julien Rojer wisten namelijk in vier sets te winnen van Roger Federer en Stanislas Wawrinka.

Zodoende viel pas op de derde dag de beslissing. Kopman Roger Federer liet de Nederlander Haase kansloos in hun onderling duel. De vijfde partij, tussen de Bakker en Chiudinelli, was slechts voor de statistieken.