Nederlands tennis dames direct naar Wimbledon 2012

Wimbledon tennis nieuws. Jarenlang hebben de Nederlandse tennisfans het moeten doen zonder Nederlandse dames in de top 100. Terwijl de dames uit het Oostblok de macht grepen in de top, bleef het erg stil rondom de ontwikkeling van onze dames. Nu vlak voor de cut off van Tennis Wimbledon, lijken ineens drie dames verzekerd van rechtstreekse plaatsing in Londen.

Het verhaal van Michaella ”Misa” Krajicek (WTA-67) is bekend. De inmiddels 23-jarige speelster kende een stormachtig ontwikkeling en stond al op 16-jarige in de top 100. Blessures en vormcrisis zorgde ervoor dat de voormalig kwartfinalist van Wimbledon ver terug viel buiten de top 100 van de WTA. Sinds enkele maanden boekt Misa weer goede resultaten, waardoor ze in ieder geval verzekerd is van Roland Garros 2012 en Wimbledon 2012.

Ook voor Aranxta Rus (21 jaar, WTA-95)) leek een gouden toekomst weggelegd, alleen kan ze vooralsnog niet aan alle verwachtingen voldoen. De Nederlandse speelster uit Monster bivakkeert al langere tijd rond de top 100. Halverwege 2011 zette ze haar beste prestatie tot nu toe neer, een derde ronde op Roland Garros. Echter kon ze dit resultaat geen mooi vervolg geven.

In februari 2012 brak ze met haar coach Ralph Kok, maar dit heeft nog niet voor een shockeffect gezorgd. Het is dus afwachten of Rus ook daadwerkelijk de stap naar de top van het damestennis kan maken. Vele hebben hier twijfels bij.

Naast Krajicek en Rus kunnen we ook Kiki Bertens verwelkomen in de top 100 van de WTA ranglijst. De 20-jarige speelster kende eind april een droomdebuut op haar eerste WTA toernooi in Fes. Bertens wist het hoofdschema te bereiken via de kwalificaties en boekte direct haar eerst WTA zege. Op weg naar de finale versloeg ze onder meer twee top 50 spelers. Laten we hopen dat Bertens geen eendagsvlieg is en dat ze deze prestatie een mooi vervolg kan geven.

Sinds lange tijd lijkt het Nederlandse damestennis uit het dal te komen. De komende periode, met onder meer de Grand Slam toernooien Roland Garros en Wimbledon, zal aantonen of dit incidenteel of voor langere periode is. Wij als Nederlandse tennisfans hopen op het tweede.