Nederlandse tennissers verdacht van matchfixing in Meerbusch

Antal van der Duim (ATP-280) heeft zich maandagmiddag ten koste van landgenoot Boy Westerhof (ATP-248) geplaatst voor de laatste zestien op het Challenger-toernooi in Meerbusch. De manier waarop dat gebeurde roept in de tenniswereld behoorlijk wat vraagtekens op. Een aantal bookmakers besloten de wedstrijd zelfs niet meer aan te bieden.

Van der Duim versloeg de twee jaar oudere Westerhof met 4-6 6-3 6-3. Een normale uitslag zou je denken, maar de 26-jarige tennisser keek wel tegen een 4-6 en 0-3 achterstand aan. Online-gokkers denken massaal dat de wedstrijd in scène is gezet. Volgens deze gokkers zit er een lucht van matchfixing aan de partij en daarom toonden zij hun onvrede op diverse sociale media.

Van underdog naar grote favoriet

Zelfs op het moment dat Westerhof een ruime voorsprong had, werd er nog veel geld ingezet op een overwinning van Van der Duim. Opvallend is dat hij, ondanks de achterstand, bij bookmaker Betfair altijd nog de grote favoriet was voor de zege.

Bij aanvang van de beslissende set leverde iedere euro die werd ingezet op Van der Duim nog slechts een paar cent op. Waar Van der Duim een dag voor de wedstrijd volgens de bookmakers nog de underdog was, werd hij enkele uren voor de wedstrijd plots de grote favoriet.

Ongebruikelijke bedragen

Op de wedstrijd werden ongebruikelijke bedragen ingezet voor een openingsronde van een Challenger-toernooi. Vooral op de uitkomst 2-1 in sets in het voordeel van Van der Duim werd vooraf massaal ingezet, waardoor de notering daalde tot ongebruikelijke laagte. De wedstrijd nam slechts 81 minuten in beslag, wat niet vaak voorkomt in een dergelijke driesetter. Of er een onderzoek wordt ingesteld, is vooralsnog onbekend.

Van der Duim speelt voor ranking

Van der Duim is zich van geen kwaad bewust. “We spelen zo vaak tegen elkaar”, aldus de Nederlander vanuit Duitsland. “We zijn van tevoren niet benaderd. Of ik de verdachtmaking snap? Er wordt zo vaak wat op Twitter gezegd, vooral gescholden. Gokkers zijn gefrustreerd omdat ze geld verliezen.”

“Ik speel omdat ik hoger op de ranking wil komen, niet om geld te verdienen. Ik speel ook nog niet zo lang in het Challenger-circuit”, vertelt Van der Duim, die in de tweede ronde mogelijk speelt tegen topseed Albert Ramos.

Bron: NOS