Novak Djokovic – Andy Murray finale ATP World Tour Finals 2016

De finale van de ATP World Tour Finals in Londen wordt met Novak Djokovic tegen Andy Murray een absolute topper. De kersverse tennis nummer één van de wereld, tegen de man die hij na twee jaar afloste. De winnaar zal maandag de bovenste plek bezetten van de ATP ranking. De droomfinale begint om 19.00 uur vanavond.

Novak Djokovic – Andy Murray World Tour Finals

Traditioneel wordt de top acht van de wereld uitgenodigd voor het eindjaarstoernooi in de O2 Arena in Londen. Andy Murray won het evenement nog nooit, sterker nog, dit is pas zijn eerste optreden in de eindstrijd. Novak Djokovic staat al op vijf titels en was bij de vier vorige edities de sterkste. Alhoewel Murray als Schot hier op Brits grondgebied een soort thuiswedstrijd beleeft, zal de O2 Arena voor Djokovic toch meer voelen als een tweede thuis.

Tot en met begin juni ging het jaar gesmeerd voor Djokovic. Concurrenten Roger Federer en Rafael Nadal vielen steeds verder weg (en zijn niet eens aanwezig bij deze WTF) en in de finale van Roland Garros bewees hij maar weer eens, dat hij ook de een week oudere Murray makkelijk van zich af kan houden.

Mentaal mis bij Novak Djokovic

Maar daarna ging het mentaal mis bij de Serviër. Hij had toen alle vier de tennis Grand Slams minstens eenmaal gewonnen, een doel was bereikt. Plots verloor hij partijen van mannen die hem normaal niet kunnen bedreigen, zoal Sam Querry op Wimbledon en Bautista Agut in Shanghai. Andy Murray reeg ondertussen de tennistitels aaneen: Wimbledon, de Olympische Spelen, Beijing, Shanghai, Wenen, Parijs. Voor het eerst in zijn leven mag hij zich ’s werelds nummer een noemen, een hele opluchting, en zeer passend bij zijn glorierijke carrière.

Novak Djokovic lijkt echter weer bij de les. Het kwijtraken van zijn nummer 1-positie gaf hem misschien net de prikkel en motivatie die hij nodig had. In de groepsfase van de ATP World Tour Finals verloor hij in totaal maar 24 games, in de halve finale was hij meedogenloos voor Kei Nishikori: 6-1 6-1. Murray stond tegen Milos Raonic liefst drie keer langer op de baan (5-7 7-6 7-6). Alsof de Schot in de afgelopen maanden al niet genoeg speeltijd in de benen heeft gekregen.

Gokken op tennis: Djokovic vs Murray