Novak Djokovic opnieuw sterkste Aussie Open 2013

Novak Djokovic (ATP-1) heeft de Australian Open Tennis voor de derde keer op rij gewonnen. De Servische tennisser had flink wat moeite met tegenstander Andy Murray (ATP-3), maar was uiteindelijk de sterkste in een spannende finale: 6-7 7-6 6-3 6-2.

De Schot begon de finale in Melbourne goed, hoewel Djokovic als enige breakkansen kreeg in de eerste set. De nummer één van de wereld wist ze niet te benutten en een tiebreak moest de beslissing brengen. Daarin was Murray oppermachtig: 7-2.

In de tweede set was het verloop precies het tegenovergestelde. Het was Murray die de breakkansen kreeg, maar niet wist te benutten. In de hierop volgende tiebreak trok Djokovic aan het langste eind: 7-3. Na afloop van deze set liet Murray zich overigens behandelen aan blaren op zijn rechtervoet.

Halverwege het derde bedrijf vond de eerste break in de wedstrijd plaats. Djokovic benutte zijn derde breakkans, nadat hij het eerste punt van de game won na een rally van maar liefst zesendertig slagenwisselingen. De Serviër, die veel aanvallender was gaan spelen, serveerde de set vervolgens overtuigend uit.

De laatste set was minder spannend dan de rest van het duel. Djokovic nam al snel een break voorsprong en Murray kon het conditioneel niet meer bijbenen. Op eigen service maakte Djokovic het af: 6-2.

Vierde titel in Melbourne

Djokovic is de eerste speler in het professionele tijdperk die drie keer op rij de Australian Open wint. Ook in 2008 was hij al de sterkste in Melbourne. De 25-jarige Serviër heeft nu zes Grand Slam-titels op zijn naam staan, evenveel als Stefan Edberg en Boris Becker.

Murray grijpt naast een unicum: hij had de eerste speler kunnen worden met een zege op het eerstvolgende Grand Slam-toernooi na zijn eerste Grand Slam-overwinning.