Oranje op achterstand tegen Zwitserland

Het Nederlands Davis Cup team staat na de eerste speeldag op een 0-2 achterstand. Thiemo de Bakker verloor in straight sets van Roger Federer en Robin Haase verloor de tweede enkelpartij in vier sets van Stanislas Wawrinka. Beide wedstrijden werden onderbroken door regenval.

Thiemo de Bakker – Roger Federer

Thiemo de Bakker heeft niet voor een stunt weten te zorgen in de openingspartij van de Davis Cup-confrontatie tussen Nederland en Zwitserland. De Hagenaar was duidelijk niet opgewassen tegen Roger Federer, de nummer één van de wereld: 3-6 4-6 4-6.

Hoewel De Bakker zeker niet slecht speelde op het Amsterdamse gravel, wist hij de zeventienvoudig Grand Slam winnaar geen moment aan het wankelen te brengen. Het duel op het terrein van het Amsterdamse Westerpark, werd na welgeteld zestien punten enige tijd stilgelegd vanwege de toenemende regen. Vrij snel na de hervatting plaatste Federer een break, maar meteen daarop brak De Bakker terug. In het vervolg van de eerste set stelde de Zwitserse kopman achter alsnog orde op zaken.

Federer schakelde aan het begin van het tweede bedrijf over op een hogere versnelling. Hoewel De Bakker een break ongedaan kon maken, ging ook deze set verloren. In de openingsfase van de derde set liet de Nederlander de kans liggen om door de service van de Zwitser te gaan. Federer sloeg vervolgens wel toe en liep vrij eenvoudig uit naar de overwinning.

Robin Haase – Stanislas Wawrinka

Ook Robin Haase wist op de eerste speeldag niet te winnen. De nummer vijftig van de wereld ging in vier sets onderuit tegen de huidige nummer zeventien van de wereld: 3-6 6-3 3-6 6-7.

Wawrinka speelde zeker niet foutloos in Amsterdam en dus kwamen er kansen voor Haase. De Zwitser won nog wel terecht de eerste set en nam een break voorsprong in het tweede bedrijf, maar daarna pakte Haase het momentum. Hij maakte gelijk en kreeg zeven breekkansen in de derde set. Die liet hij echter onbenut en dat brak hem op.

In de vierde set ging het vervolgens lang gelijk op, maar Warwrinka bleek in de tiebreak slagvaardiger. Na ruim 2,5 uur tennissen was zijn derde matchpoint raak.

Zaterdag 15 september

Morgen staat de dubbelwedstrijd op het programma. Robin Haase en Jean Julien Rojer gaan het hierin opnemen tegen Roger Federer en Stanislas Wawrinka. Voor Oranje is de druk groot, want bij verlies wint Zwitserland het Davis Cup duel.

De dubbelpartij tussen Nederland en Zwitserland gaat om 14.00 uur van start en is live te volgen via de NOS en tennistv.nl.