Paul Haarhuis volgt Manon Bollegraf op als captain Fed Cup-team

Paul Haarhuis mag zich vanaf 1 januari 2014 de nieuwe captain van het Nederlandse Fed Cup-team noemen. De 47-jarige Haarhuis volgt Manon Bollegraf op, wiens contract in december afloopt. Naast zijn werkzaamheden als Fed Cup-captain, blijft de ex-prof ook zijn taken bij de jeugd uitvoeren.

Directeur sportief Jan Siemerink is erg verheugd met het aanstellen van Haarhuis als nieuwe captain. ”Ik heb vertrouwen dat Paul de gewenste invulling kan geven aan de intensievere begeleiding van de speelsters. Hij beschikt over veel internationale ervaring, opgedaan tijdens zijn actieve carrière. Hij weet ook als geen ander wat het betekent voor een tennisser om in teamverband uit te komen. Zijn ervaring en expertise zijn van grote waarde voor het Fed Cupteam.”

Voormalig Grand Slam-winnaar Haarhuis liet het volgende weten over de uitbreiding van zijn takenpakket: ”k ben vanaf april dit jaar betrokken bij het KNLTB Toptennis Opleidingsprogramma en dat is erg goed bevallen. Ik ben dan ook heel blij met deze uitbreiding van mijn takenpakket. Ik weet hoe leerzaam en mooi het is om als tennisser in teamverband je land te mogen vertegenwoordigen, dat hoop ik ook op de speelsters van het Fed Cupteam over te brengen. Ik zie veel perspectief in het Nederlandse vrouwentennis en lever daar dan ook graag een bijdrage aan.”

Fed Cup 2014

Haarhuis zal in februari 2014 voor het eerst aan de slag kunnen met de Fed Cup-vrouwen. Het Nederlands team speelt van 4 februari tot en met 9 februari diverse Fed Cup-wedstrijden waarin een ticket naar de play-offs voor Wereldgroep II te verdienen is.

De volgende landen nemen deel aan het round-robin toernooi in Boedapest: Oostenrijk, Wit-Rusland, België, Bulgarije, Kroatië, Groot-Brittannië, Hongarije, Israël, Letland, Luxemburg, Nederland, Portugal, Roemenië, Slovenië, Tunesië, Turkije en Oekraïne.

Er gaat gespeeld worden in drie poules van vier en één poule van vijf. De winnaars van de vier poules nemen het vervolgens tegen elkaar op, waarna de twee winnende landen in april 2014 gaan strijden voor promotie naar Wereldgroep II.

Voor de nummer vier in de poulefase geldt het omgekeerde. Zij spelen onderling nog een duel om niet te degraderen naar Europa/Afrika Zone II.