Roger Federer – Stan Wawrinka Australian Open halve finale LIVE

Australian Open 2017. Voor de dertiende keer in de afgelopen veertien jaar behoort Roger Federer tot de laatste vier in het Australian Open. Zijn tegenstander in de halve finale is landgenoot Stan Wawrinka, de winnaar van 2014. De partij begint donderdagmorgen om 9:00 uur Nederlandse tijd.

Voor Federer liep de kwartfinale tegen Mischa Zverev van een leien dakje. De bedwinger van Andy Murray kon weinig uitrichten tegen de Zwitser en legde minder scherpte in zijn servevolley dan hij tegen ’s werelds nummer een liet zien. Het werd een vlotte driesetter voor Roger Federer, wat hij wel kon gebruiken na de vijfsetter tegen Nishikori.

Roger Federer – Stan Wawrinka

Wawrinka heeft in de afgelopen drie jaar telkens één Grand Slam gewonnen. Hij staat bekend als een speler die “aan” of “uit” staat: of hij bereikt zijn piekniveau, of het is helemaal niks. Dat blijkt ook wel een beetje uit zijn elf vorige kwartfinales in een major, want daarvan won “Stan the Man” er liefst acht. Als Stan eenmaal in een toernooi is gegroeid, wordt hij steeds gevaarlijker. En nu deze Aussie Open is beroofd van Murray en Djokovic, is “Wawa” bij de bookmakers de titelfavoriet geworden.

Stan WawrinkaDe onderlinge stand is echter zwaar in Federers voordeel. De oudste van de twee staat op achttien tegen drie, inclusief de vorige drie confrontaties. In Grand Slams is het vijf tegen een en op hardcourt zelfs dertien tegen nul. “Ik zal tegen Stan agressief moeten spelen”, weet Federer. “Hij is een echte hardhitter, de beste wellicht. Ik moet hem niet in zijn spel laten komen.”

Agressief tennis

Agressief tennis kan hoofdzakelijk twee dingen betekenen: vaker, dan wel eerder naar het net komen of vanaf de baseline de ballen zo dicht mogelijk tegen de lijnen aan rammen. Tegen Zverev ging Federer relatief erg weinig naar het net, tegen Nishikori was dat ook bij rond de tien procent het geval.

Tegen Stan Wawrinka, inderdaad een beest qua tempo dat hij kan ontwikkelen, zal hij nog minder gelegenheden krijgen. Fed zal het dus moeten hebben van listige plaatsing en vooral ook van een hoog servicepercentage. Dat hij het op zijn 35e nog steeds in zich heeft is wel duidelijk, maar lukt het ook in de vijfde match binnen tien dagen?

Wedden op Australian Open

Roger Federer staat op 1.71 om de finale te bereiken, Stan Wawrinka op 2.14. We tippen dat Federer niet met meer dan een set gaat winnen, waarmee we dus dekken dat het 3-2 voor Federer wordt of dat Wawrinka zelf wint. De +2,5 sets handicap op Wawrinka noteert 1.60 bij 888sport.

Kijk live stream Australian Open bij Kroon Sport

Programma Australian Open 2017

donderdag 26 januari
CoCo Vandeweghe – Venus Williams
Mirjana Lucic-Baroni – Serena Williams
Roger Federer – Stan Wawrinka

Zie hier de uitslagen en volledige programma voor vandaag: speelschema Australian Open.