Rafael Nadal en Novak Djokovic in International Premier Tennis League

De International Premier Tennis League, die aan het einde van het seizoen voor het eerst van start gaat, krijgt steeds meer vorm. Inmiddels hebben zowel Rafael Nadal als Novak Djokovic deelname aan de nieuwe competitie toegezegd. Ook toppers als Andy Murray en Serena Williams zijn van de partij. Het commerciële format is ontwikkeld door dubbelspecialist Mahesh Buphathi.

Via een spelersveilig, die zondag 2 maart plaatsvindt in Dubai, worden vijf teams samengesteld. Ieder team krijgt een speelstad toegewezen en spelen een keer uit en een keer thuis tegen elkaar. De speelsteden zijn onder meer Dubai, Singapore en Mumbai. De competitie van acht speelrondes vindt plaats van 28 november tot en met 20 december.

Afwijkende spelregels

Het interessante zit onder meer in de spelregels, die behoorlijk afwijken van de normale tennisregels. Elke ontmoeting bestaat uit vijf wedstrijden, die maar één set duren. Dit is een herenenkelspel, een damesenkelspel, een herendubbel en damesdubbel. De laatste wedstrijd gaat tussen tennissterren uit het verleden. De winnaar van de ontmoeting is niet het team dat de meeste wedstrijden of meeste sets wint, maar juist de ploeg die uiteindelijk de meeste games heeft.

Zeven categorieën

Elk team bestaat uit minstens zes en maximaal tien spelers en het maximale budget bedraagt tien miljoen dollar. De tennissers zijn onderverdeeld in zeven categorieën, zoals de Icon Players (met onder meer Nadal, Djokovic, Murray, Williams en Wozniacki), Past Champions (met onder andere Patrick Rafter, Michael Chang en Carlos Moya) en Dubbelspecialisten (waaronder initiatiefnemer Mahesh Buphati valt).

Opmerkelijk is dat Pete Sampras en Andre Agassi zijn opgenomen in de categorie Icon Players en niet in de groep Past Champions. Vooralsnog staan er geen Nederlanders op de deelnemerslijst van IPTL.

Volg ons op Facebook en Twitter om op de hoogte te blijven van het laatste (Nederlandse) tennisnieuws